Kissan hyvinvointi

Kissojen hampaiden hoito, mitä se vaatii?

Kissojen hampaiden hoito on yhtä tärkeää siinä missä ihmistenkin hampaiden hoito ja kissan on syytä opettaa hampaiden pesuun jo nuorena. Myös kissojen hampaiden pinnalle kertyy plakkia, joka kivettyy ien ongelmia aiheuttavaksi hammaskiveksi. Tätä voidaan ennalta ehkäistä hampaiden puhdistuksella.

Kissalle ei ilmaannu kariesta, mutta kiillevaurioita voi syntyä. Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä ja usein sitkeää sekä monipuolista ruokaa syövien kissojen hampaat pysyvät paremmassa kunnossa. Kissojen hampaiden hoito on siis hyvä sisällyttää päivä rutiineihin.

Kissojen hampaiden hoito vaatii kissoille tarkoitetun hammasharjan (mahdollisesti lasten hammasharja sopii myös), kissoille suunnitellun hammastahnan ja kissan totuttamista hampaiden käsittelyyn. Toisaalta jos kissa ei millään totu hampaiden pesuun, on olemassa erilaisia nappuloita ja nameja, joita on suunniteltu niin että ne vähentävät plakin syntyä.

Tämän päivän artikkeli on Dali the adventure catin oma kirjoitus joka antaa neuvoja siihen miten kissan hampaiden pesun voi toteuttaa. Dali on totutettu hammasharjaan ja tahnaan jo pienenä, mutta edelleen meilläkään pesu ei toteudu niin sanotusti oikeaoppisesti. Tärkeintä onkin varmasti se että niitä pyritään pesemään.

Miten totuttaa kissa hampaiden pesuun?

Kissojen hampaiden hoito

Kissan hampaiden hoito olisi hyvä aloittaa mahdollisimman aikaisessa iässä, jotta kissa tottuu siihen. Totuttamisen voi aloittaa tutkimalla kissan suuta. Paras tapa toteutta kissojen hampaiden hoito on pitää kissaa sylissä, selkä mahaa vasten.

Hankaa alkuun hampaita pelkästään sormella, johon olet laittanut kissoille tarkoitettua hammastahnaa. Hammastahna maistuu yleensä kissan mielestä hyvältä ja se luokin hampaiden pesusta mukavan hetken. Aloita lyhyesti ja pidennä aikaa pikkuhiljaa. Jossain kohtaa on hyvä siirtyä hammasharjan käyttöön.

Hampaiden harjaus tapahtuu pienin, hierovin liikkein. Erityisen tärkeää on pestä ikenien reunat ja poskihampaat. Poskihampaat pääsee pesemään aukaisemalla kissan suu, painamalla kevyesti kissan huulta sen poskihampaita vasten (toimii myös esimerkiksi lääkintä tilanteissa). Lopussa on hyvä palkita kissa vielä namulla (ehkäpä jopa hampaiden pesua edistävällä herkulla), jotta kissa yhdistää hampaiden pesun palkitsevaksi tapahtumaksi. Vaikka hammastahna saattaa jo itsessään olla monelle kissalle se palkinto.

Kuinka usein kissan hampaita tulisi sitten pestä?

kissan hampaiden pesu

Plakki kovettuu hammaskiveksi hyvin nopeasti, jopa jo 2-3 päivän kuluttua. Joten kissojen hampaiden pesu olisi hyvä tapahtua päivittäin. Toki meilläkään tämä ei aina toteudu, mutta on tavoitteena. Meillä kissa pureskelee hammasharjaa samalla kun niitä pestään (koska hammastahna on niin hyvää), joten meidän hampaiden pesu ei mene täysin malli esimerkin mukaan ja joka päivä emme todellakaan pääse takahampaiden luokse, mutta hampaat pestään ja se on jopa tapahtuma mitä Dali itsekin odottaa iltaisin.

Kissa on erittäin taitava piilottamaan kipunsa ja hammasongelmat löytyvät varmimmin nukutusta vaativassa tutkimuksessa. Hammasongelmat vaativat siis perusteellisempaa tutkimusta ja näin ollen eivät ole halvimmasta päästä hoitaa. Hampaiden peseminen on siis halpa ennalta ehkäisevä hoito, millä voi vaikuttaa kissan hampaiden kuntoon. Vaikka toki kissan geeneillä on myös suuri vaikutuksensa niihin.

Dali the adventure cat

Dali the adventure cat kaikki mitä kissasi tarvitsee.
Haluamme jakaa seikkailu kissojen ilosanomaa, sekä tarjota tietoa tärkeistä sivustoista. Haluamme pyrkiä jakamaan tietoa miten edetä kissasi kanssa seikkailijaksi, auttaa kissoihin liittyvissä kysymyksissä, sekä haluamme inspiroida ihmisiä lähtemään kissansa kanssa ulos! Dali the adventure cat on monien asioiden summa

(2) Kommentit

  1. […] Vanhempi artikkeli kissan hampaiden hoidosta ”Kuinka usein kissa tulee pestä” Agria.fi ”Voinko pestä kissaani” Care.fi ”Kissan pesu on ydinfysiikkaa” Kissantassutblogi ”Näin hoidat kissan turkkia” Mustin ja mirrin video […]

  2. […] ” Kissan kynsien hoito ja leikkaus” Kissakoiraklinikka Kissan kynsien leikkaaminen” Musti ja mirri ”Näin kissa käyttää kynsiään” Agria ”Video kissan kynsien leikkuusta” Musti ja mirri youtube Entä kiinnostaako kissojen hampaiden hoito? […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *