kissan kouluttaminen

kissan nosework, hauskaa aivopähkinää kissalle

Kissan nosework

Kissan nosework, mitä se käytännössä tarkoittaa ja miten sitä voidaan kissan kanssa harjoittaa? Päivän aiheena on siis kissan nosework!

Kissan nosework aiheesta meille kertoo Taiantassut Instagramin ylläpitäjä, jolla on kokemusta kissojen ja koirien noseworkin kouluttamisesta. Tässä on taas yksi asia mitä harrastetaan koirien kanssa paljon, mutta yhtälailla kissan kanssa voidaan saada hyviä tuloksia aikaan.

Annetaan siis ääni ihanan Kajon omistajalle ja vietetään tämä sunnuntai äärettömän mielenkiintoisen aiheen parissa.

Nosework – hauskanpitoa kuono edellä


Kaipaatko vaihtelua kissasi aktivointiin? Haluaisitko opettaa sille jotain uutta? Kenties jotain, missä se pääsisi toteuttamaan käyttäytymis tarpeitaan ja purkamaan mukavasti energiaansa. Koiramaailmassa viime vuosina suosiota kerännyt nosework eli nenätyöskentely sopii myös kissoille!


Noseworkin ideana on, että eläimelle opetetaan tietty kohdehaju, jonka etsimisestä seuraa palkka. Tarve etsiä ja seurata hajuja liittyy saalistuskäyttäytymiseen, joka on kissoille luontainen käyttäytymistarve. Nosework jäljittelee saaliin etsimistä samalla tavoin kuin vaikkapa makupalojen piilottelu – hajua jäljittämällä löytyy ”saalis” ja saaliin löytyminen johtaa makoisaan herkkuhetkeen. Opettamalla kissan tunnistamaan ja etsimään tiettyä hajua makupalojen sijasta voit tuoda hauskaa vaihtelua arkeen ja haastaa kissan aivoja. Haastetta voi myös lisätä harjoittelun edetessä opettamalla useampia eri hajuja. Harrastus on helppo aloittaa ja tarvikkeet on kätevä ottaa mukaan mihin vain, vaikkapa mökille.

Millaisille kissoille nosework sopii?

Laji sopii lähtökohtaisesti kaikille kissoille, mutta voi etenkin tuoda helpotusta arkeen hyvin energisen ja vilkkaan kissan kanssa. Nenän käyttö laittaa kissan aivot töihin, rauhoittaa ja kuluttaa rutkasti energiaa. Suosittelen siis kokeilemaan mikäli kotonasi asuu pieni riiviö! Myös seniorikissa saattaisi erityisesti arvostaa tätä kiireetöntä ja keholle lempeää puuhailua.


Omista kissoistani nuorempi, Kajo, on ollut pennusta pitäen melkoinen pakkaus. Jos elämä käy sen mielestä liian tylsäksi, se keksii virikettä vaikkapa järsimällä huonekaluja tai repimällä tuolinsarjalle unohtunutta vaatekappaletta. Aiemmin yritin yleensä leikittää sen väsyksiin, mutta monesti leikkiminen vain ”nostaa kierroksia” eikä tarjoa aivoille tarpeeksi haastetta. Tarvittiin siis jotain, joka myös suuntaisi kissan tunnetilaa rauhallisempaan päin. Noseworkiin ihastuimme molemmat ja se on säästänyt meillä monet kasvit ja kengännauhat. Nose-treenin jälkeen Kajo nukkuu tyytyväisenä koko seuraavan yön eikä heräile aamuyöstä riehumaan!

Kissan nosework

Miten aloittaa nosework kissan kanssa?

Yksinkertaisimmillaan tarvitset vain hajun, jonkin mihin laittaa sitä (esim. vanulapun tai huopatassun pala) ja pinsetit.


Hajuna voi käyttää koirille suunnatuissa kokeissa käytettäviä hajuja, kuten eukalyptusta, mutta yhtä lailla sopiva etsittävä voi löytyä vaikkapa keittiön maustekaapista. Tärkeää on, että haju on selvästi tunnistettava eikä liian voimakas kissan herkkään nenään. Tästä syystä eteeriset öljyt eivät sellaisenaan sovi harjoitteluun, vaan noseworkissa käytettävät eukalyptus jne. ovat miedompia hydrolaatteja. Niitä voi tilata netistä ihan kotimaisistakin koiraharrastuksen verkkokaupoista. Nestemäistä hajua on helppo tiputtaa pisara huopatassulle tai vastaavalle. Jos taas haluat käyttää vaikkapa jauhettua maustetta, sitä on parempi laittaa pikkuruiseen purkkiin tai kangaspussiin. Tee tällöin purkin kanteen reikiä, että haju pääsee ulos. Pinseteillä voit siirrellä hajulähdettä siten, ettei siihen sotkeennu käsiesi välityksellä omaa hajuasi tai esimerkiksi makupalojen tuoksuja.


Vinkki: mikäli kissasi on hyvin herkkänenäinen, ei välttämättä kannata käyttää ihan tuoretta hajua. Laita siis haju vanulapulle tai purkkiin tms. ja anna sen väljähtää jonkin aikaa, jolloin se ei ole niin voimakas.

nosework
Tässä on käytännössä kaikki, mitä tarvitset harrastuksen aloittamiseen. Näiden lisäksi vain mieluisia makupaloja kissallesi sekä naksutin, jos sellaista käytät.


Käytännön harjoituksia – näin opetin noseworkin omalle kissalleni


Aseta hajulähde lattialle kissan eteen rauhallisessa tilassa ja anna kissan tutustua siihen. Kun kissa osoittaa mielenkiintoa hajua kohtaan, eli lähestyy tai jopa haistaa kohdetta, kehu ja palkitse! Naksutin on tässä hyvä apu, jos kissasi on tottunut sen käyttöön. Toista muutaman kerran. Tarjoile palkka ihan hajun vierestä, jolloin kissalle syntyy ajatus, että hajun luo kannattaa mennä ja siellä kannattaa pysyä. Muista pitää harjoituskerrat lyhyinä ja mielekkäinä kissalle. Harjoitusten edetessä voit alkaa siirrellä hajua vähän kerrallaan. Jos kissasi on ymmärtänyt, miten homma toimii, sen pitäisi nyt itse hakeutua hajulle. Jos kissa menee hämilleen, palaa taaksepäin ja jatka helpompia harjoituksia vielä ennen kuin kokeilet myöhemmin uudelleen.


Kun kissa osaa selvästi hakeutua hajulle saadakseen palkan, voit halutessasi alkaa odottaa siltä jonkinlaista ilmaisu käytöstä. Tämä tarkoittaa sitä, että kissa esimerkiksi istuutuu hajun eteen tai koskettaa sitä vaikkapa tassulla. Kun kissa osaa ilmaista hajun, sinun on myöhemmin helpompi hahmottaa, milloin se on paikantanut hajun varmasti ja on oikea hetki palkita. Kajo alkaa ”vaania” hajua, eli jähmettyy hajun ääreen ja tuijottaa sitä kuin saaliseläintä. Se alkoi itse toimia näin aina hajun löytäessään ja olen vahvistanut käytöstä palkitsemalla siitä.

Yhdistä hajun etsimiseen myös jokin vihjesana, kuten ”etsi” tai ”missä”. Kun kissa osaa vihjesanan kuullessaan alkaa etsiä hajua, voit piilottaa hajun pikkuhiljaa yhä vaativampiin paikkoihin. Etsintäalue kannattaa alussa kuitenkin rajata pieneksi, että kissan on helpompi onnistua. Kajon kanssa on harjoiteltu jo sen verran, että se osaa etsiä melko laajalta alueelta, kuten koko makuuhuoneesta. Vielä en kuitenkaan ole piilotellut sille hajuja olohuoneeseen, sillä se on turhan iso alue ja haastava rajata. Tulevaisuudessa Kajo varmasti oppii etsimään hajuja myös sieltä sekä
esimerkiksi ulkoa puutarhasta! Kenties opetan sille myös muiden kuin eukalyptuksen hajun etsintää.

Kissan nosework
Nosework on siitä kiva harrastus, että välineet on helppo ottaa mukaan minne vain. Tässä Kajo ”mummolassa” etsimässä hajua lattialle aseteltujen esineiden joukosta.
Onnellinen kissa
Onnellinen nenätyöläinen treenien jälkeen.

kiitos


Loppuun haluamme Kajon kanssa muistuttaa, että nenänkäyttö on kovaa työtä eikä kissalta tule vaatia liikaa! Kun treenikerrat ovat sopivan mittaisia ja niiden välissä riittävän pitkät tauot, kissa ei rasitu liikaa vaan on harjoittelun jälkeen tyytyväisen rauhallinen.

Tässä vielä muutama linkkivinkki:
Kirjoittajan Instagram @taiantassut, täältä löytyy videoita Kajon noseilusta:
https://www.instagram.com/taiantassut/


Nosework-tarvikkeita, Koirakoulu Verkossa: https://koirakouluverkossa.fi/collections/tarvikkeet


Nose Work Finland ry: https://www.nwf.fi/


Sporttirakin blogiartikkeli, tästä voi saada lisää ideoita harjoituksiin:
https://sporttirakki.fi/2017/09/07/nose-work-aivojumppaa-myos-omistajalle/

Dali the adventure cat

Dali the adventure cat kaikki mitä kissasi tarvitsee.
Haluamme jakaa seikkailu kissojen ilosanomaa, sekä tarjota tietoa tärkeistä sivustoista. Haluamme pyrkiä jakamaan tietoa miten edetä kissasi kanssa seikkailijaksi, auttaa kissoihin liittyvissä kysymyksissä, sekä haluamme inspiroida ihmisiä lähtemään kissansa kanssa ulos! Dali the adventure cat on monien asioiden summa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *