Kissan hyvinvointi kissan kanssa ulkoilu

Kissan aktivointi ulkona ja sisällä

Kissan aktivointi ulkona ja sisällä on tärkeää. Se antaa kisallesi sopivaa tekemistä niin älyllisesti kuin liikunnankin kannalta. Kissan aktivointi ulkona ja sisällä on ihanan Milon ja Essin omistajan käsialaa, joille annammekin tällä kertaa kirjotuskynän käteen. mitä Milo ja Essi kissan aktivointi ulkona ja sisällä tarkoittaa?

Kissan turvallinen ulkoilu

Olen aina ollut eläinihminen ja varsinkin kissat ovat kolahtaneet jo lapsena. Meillä ei nuorempana voinut olla mitään karvaisia lemmikeitä, koska äitini, sekä pikkuveljeni ovat allergisia. Onneksi tädilläni oli kissoja ja koira, jota pääsimme aina katsomaan. Hetket tätini lemmikeiden kanssa olivat lapsena erittäin tärkeitä ja varmasti osaltaan vahvistaneet omaa rakkauttani eläimiin. Kun sitten muutin ensimmäiseen omaan asuntooni, oli vain ajan kysymys milloin seurakseni liittyy kissa.

Milo asteli elämääni syyskuussa 2013 ja elimmekin ensimmäisen vuoden kahdestaan, kunnes kesällä 2014 perheeseemme liittyi ragdoll-rotuinen prinsessa nimeltään Essi. Molempien kissojen kanssa aloitin totuttamisen valjaisiin jo heti pentuna. Valjaat puettiin lyhyeksi ajoiksi kerrallaan päälle ja samalla tehtiin jotain kivaa, kuten leikittiin tai herkuteltiin nameilla. Halusin myös opettaa hihnassa paineelle myötäämisen, sekä kutsusta tulemisen. Näin ulkoilu olisi helpompaa ja turvallisempaa kahden kissan kanssa.

Valjaissa ulkoilu on erittäin hyvää aktivointia kissoille, mutta myös mukavaa yhdessä tekemistä. Vapaana ulkoilu ei ole ikinä ollut meillä vaihtoehto, vaan kissat ovat aina kulkeneet kytkettyinä. Vapaana ulkoilevaa kissaa uhkaavat monet vaarat kuten mm; autot, pedot ja muut ihmiset. Vapaana ulkoileva kissa on myös vaaraksi luonnonvaraisille eläimille.

Ulkoilun lisäksi opetin Milolle ja Essille erilaisissa kulkuvälineissä kulkemista repussa/kantokopassa. Tutuksi on tulleet junat, autot, metrot ja ratikat. Minulla ei ollut omaa autoa, joten halusin, että kissat tottuvat matkustamiseen myös julkisissa välineissä.  Molemmat ovat myös vierailleet työpaikoillani, vanhemmillani, sukulaisillani, sekä ystävilläni. Ennen omaa autoa kuljimme kyläilemään usein myös rattailla tai pyöräillen, jolloin kissoilla oli oma peräkärry.

”Kuvaaja: Hanna Mäntynen”

                                                                                     

Kissan aktivointi sisällä

Vaikka ulkoilu on aivan mahtavaa aktivointia, haluan myös tarjota kissoilleni virikkeitä kotona. Välillä tuntuu, että ihmisillä on aktivoinnista sellainen käsitys, että se olisi hirveän työlästä ja aikaa vievää. Aktivoinniksi kuitenkin käy jo esimerkiksi ruuan heittely/ripottelu/piilottelu. Pelkästään jo tyhjästä vessapaperirullasta tai kananmunakennosta saa taiteiltua pulmapelin. Myös netistä löytyy paljon hyviä aktivointi-ideoita(ja leluja), joista voi valita mieluisensa.

Koska kissat kokevat maailmansa hyvin kolmiulotteisesti, olen halunnut järjestää sisätiloihin hyvät mahdollisuudet kiipeilyyn. Meillä on yhdellä seinällä jo aloitettu Ananimalabin kiipeilyseinän rakennusta ja tarkoitus olisi pikkuhiljaa laajentaa sitä ennestään. Milo varsinkin rakastaa kiipeillä ja vetää rallia ylös-alas tukevissa raapimis-kiipeilyelementeissä.

Sisällä aktivointiin meillä kuuluu erilaisia ruokavirikkeitä, temppujen tekemistä, sekä leikittämistä. Myös lasitettu parveke on kovassa käytössä. Olen yrittänyt ottaa tavaksi, että joka ilta leikittäisin vähintään 15 minuuttia kissoja. Helposti leikittämiseen kuitenkin uppoutuu ja aikaa tulee käytetyksi paljon enemmän. Milon lempileikkejä ovat hippa, sekä huiskalelu jonka päässä on aitoja sulkia. Milo omaa suhteellisen korkean aktiivisuustason ja sen kanssa saa kyllä leikkiä (ja lenkkeillä) ihan kunnolla.

Essi ei ole samanlainen rämäpää kuin Milo ja se nauttiikin eniten temppujen tekemisestä ja namien etsimisestä sisällä. Ulkoillessakin Essi on enemmän rauhallinen maisemien katselija, joka tallustaa rauhakseen perässä, kuin se joka juoksee jokaisen hyönteisen perässä. Minusta on tärkeää muistaa, että kissatkin ovat yksilöitä. Osa haluaa juosta ja kiipeillä puissa, ja osa nauttii enemmän maisemien katselemisesta. Osa on jotain siltä väliltä. Kissan kanssa ei voi kiirehtiä.

                                                                                      

”Kuvaaja: Hanna Mäntynen”

Ulkoiluvälineet

Pentuiällä Milolla ja Essillä oli valjaina kaksiosaiset valjaat, mistä sai porrastetusti säädettyä kaula- sekä mahalenkin kireyttä. Kun kissat olivat kasvaneet isommiksi, tilasin mittatilauksena nappanahkaiset valjaat. Olemme testailleet useita erilaisia valjasmalleja, varsinkin pentuaikana, mutta nyt olemme jo vuosia käyttäneet ainoastaan Vänttisen valjaita.

Kotona ulkoillessa meillä on päällä pelkät valjaat, mutta jos lähdemme reissuun, on kissoilla koko ajan kaulassa kaulapanta. Milolla ja Essillä on toki rekisteröidyt mikrosirut, mutta kaulapannasta löytyy nopeat yhteystiedot kuten puhelinnumero. Hihnana tykkään eniten käyttää flexejä, koska ne ovat kaikista kätevimmät, kun ulkoilee kahden kissan kanssa samaan aikaan. Meillä on myös 10 metrin liina, jota tulee lähinnä käytettyä mökillä jos Milo tai Essi vain oleilevat pihassa.

Syksyisin ja hämärällä käytän turvallisuussyistä kissoilla heijastinliivejä ja/tai valoa. Pakkasella meillä on käytössä Feel Activen parkatakki, jossa on lämmittävä Thinsulate-vuori. Essin kanssa ei tule ulkoiltua talvella, mutta Milon kanssa voi hyvin käydä vielä reilussa -10 asteen pakkasessa lyhyillä lenkeillä.

Mikäli meidän meno jäi kiinnostamaan, niin meidän arkea ja elämää voi seurata Instagramista nimellä @milojaessi.

                                                                    

”Kuvaaja: Hanna Mäntynen”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *