Kissan hyvinvointi

Kissaflunssa, mitä sillä tarkoitetaan

Kissaflunssa on käsite joka tarkoittaa kaikkia kissan yleisempiä hengitysteiden infektioita, jotka ovat usein virus tai bakteeri tauteja. Yleisempiä kissaflunssan aiheuttajia ovat muun muassa Herpes- ja kalikavirus. Nämä ovat hyvin sitkeitä viruksia ja tarttuvat herkästi, josta syystä rokotetta suositellaan, etenkin jos kissa on tekemisissä muiden eläinten kanssa. Kissaflunssa ei ole tappava, jos eläin on perusterve ja aikuinen, mutta pennuille ja iäkkäille kissoille se voi aiheuttaa vakavampiakin seurauksia. Koska kissaflunssaa vastaan kehitetty rokote on yksi yleisimmistä kissoille annetuista rokotteista Dali the adventure cat halusi koota sivulleen hieman tietoa tästäkin käsitteestä, ainakin yleisellä tasolla.

kissaflunssa ja herpesvirus

Kissan herpesvirus eli FHV esiintyy kissalla piilevänä ja virus voi aktivoitua uudelleen etenkin stressin seurauksena. Herpesvirustartunnan oirehtii muun muassa kuumeena, syömättömyytenä, aivasteluna ja yskänä. Tiineelle kissalle rokotukset ovat hyvin suotavia, koska herpesvirus voi johtaa kissan keskenmenoon

Kalikivirus

Kalikivirus eli FCV tarttuu kissojen lähikontaktissa, mutta voi tarttua myös eritteiden kautta missä virus saattaa säilyä pitkiäkin aikoja. Tartunnat ovat yleisiä, etenkin nuoremoien kissojen keskuudessa. kalikavirus vaikuttaa kissalla etenkin suun limakalvoihin ja keuhkoihin.

Oireiluna kalikavirukselle voi luetella hengitysteiden oireita, keuhkotulehdukset, haavaiset suutulehdukset, suolistotulehdukset ja/ tai niveltulehdukset. Myös oirekuvaan voidaan mainita silmien sidekalvotulehdukset ja sierainvuodot, joita myös esiintyy merkittävän usein.

Tauti ei pääosin ole hengen vaarallinen ja sen vakavuus saattaa vaihdella hyvinkin paljon. Taudin saanut kissa paranee yleensä hyvin, mutta saattaa vielä tämän jälkeenkin levittää virusta eteenpäin useamman kuukauden ajan.

Kissaflunssa voi olla pitkäkestoinen ja laaja ongelma

Tiivistelmänä kissojenflunssat ovat hyvin pitkäkestoisia ja laajoja ongelmia, joista voi olla hyvinkin vaikea päästä eroon. Etenkin niiden laaja leviäminen ja hyvin pitkä leviämisaika vaikeuttavat taudista eroon pääsyssä. Nämä ovatkin hyviä syitä rokottaa kissa tautia vastaan, etenkin jos on tekemisissä vähääkään muiden kissojen kanssa. Myös hoitolat vaativat rokotetta, jotta hoitoon saa edes tulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *