Kissan hyvinvointi

Kissarutto, miksi kissan rokottaminen on hyvästä

Kissarutto on vakava, yleinen ja herkästi tarttuva virus, mikä säilyy kuukausia tartuntakykyisenä. Tästä syystä rokotusta suositellaan kaikille kissoille, siis ihan kaikille kissoille. Virus voi kulkeutua omistajan tai vieraiden kengänpohjien mukana, josta syystä myös täysin sisäkissat ovat vaarassa saada kissarutto. Tästä syystä Dali the adventure cat koki aiheelliseksi jakaa viruksesta tietoa sivustollaan. Haluammehan me kaikki pitää karvaiset kaverimme mahdollisimman terveinä, jotta voimme nauttia niiden seurasta mahdollisimman pitkään.

Kissarutto ja sen itämisaika sekä oireet

Kissaruton itämisaika on 2-10 vuorokautta. Jos kissalla todetaan kissarutto, tulee se eristää muista kissoista heti. Sairastunut kissa muuttuu apaattiseksi ja ruokahalu on tipotiessään. Kissa alkaa oksennella ja ripuloida herkästi, joka johtaa eläimen kuivumiseen. Kissaruttoon kuolleisuus on hyvin suurta ja tästä syystä rokottamista suositellaankin, se on ainoa tapa taistella taudin saamista vastaan. Jos kissalla käy tuuri ja se selviää viruksesta, kanta se elinikäistä immuniteettia tautia vastaan. Joka siis tarkoittaa sitä, ettei tauti voi uusiutua.

Kissaruttoa kantava emo välittää taudin jälkeläisilleen ja se voi aiheuttaa pennuille pikkuaivojen vajaakehitystä. Pennuille kissarutto onkin suurin vaara ja noin 90% pienistä kissoista kuolee tautiin. Jos pennut eivät kuole, on todennäköistä että ne elävät viruksen aiheuttamien aivovaurioiden takia huomattavasti vaikeampaa elämää.

Virus leviää myös ulosteiden välityksellä, sekä tarttuu suun kautta. Kissaruton voi todeta niin eläinlääkärillä kuin kaupallisilla pikatestilläkin. Varsinaista hoitoa ei ole, vaan hoito tukeutuu elintoimintojen tukemiseen ja muiden bakteeritulehdusten torjuntaan. Suonensisäinen nesteytys on usein välttämätöntä, rajun ripulin takia. Toisaalta tauti voi aiheuttaa myös verenmyrkytystä, jolloin antibiooteille on paikkansa hoidossa.

Suojataan kissamme tartunnoilta

Jotta voimme suojella lemmikkejä, niin omia kuin muidenkin, on rokottaminen vastuullinen valinta. On totta etteivät kaikki kissat tautiin sairastu rokottamattominakaan, mutta haluammeko antaa tuskaisalle virukselle edes mahdollisuuden? Rokote tulee uusia 1-3 vuoden välein ja on totta että niissä voi olla sivuvaikutuksia, niin kuin kaikissa rokotteissa, mutta arvonnassa rokotetut kissat voittavat useammin kuin rokottamattomat.

.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *