Kissan hyvinvointi

Kissan ylipaino on terveysriski

Kissan ylipaino

Kissan ylipaino on yllättävän yleinen ongelma ja se voi aiheuttaa suuria terveysriskejä, ihan kuten ihmisilläkin. Se voi alentaa elämänlaatua ja aiheuttaa esimerkiksi diabetesta ja nivelongelmia. Monet kissarodut ovat kooltaan hyvinkin erilaisia ja niille on määritelty ihannepaino, mutta painoa parempi mittari löytyy kuitenkin kissan ruumiin rakenteesta. Yleinen neuvo on, että kissan vyötärön tulee erottua ja kylkiluut hieman tuntua painettaessa. Myös lannerangan pehmustus on usein merkki kissan ylipainosta. Artikkelilla ei kuitenkaan käsketä ryhtymään fanaattisesti seuraamaan kissasi painon perään, koska myös alipaino on huono asia. Kissan ylipaino on artikkeli, joka pyrkii löytämään syitä kissan ylipainolle ja sen seurauksille.

Miksi kissa alkaa saamaan ylipainoa?

Ihan kuten ihmisilläkin, myös kissoilla liikakiloja alkaa kertymään silloin kun nautittu energiamäärä on runsaampaa kuin kulutettu energiamäärä. Joten jos kissa saa paljon energiapitoista ruokaa, mutta se ei saa riittävästi aktivointia, on lihominen alkanut. Myös se seikka, että ruokaa on aina esillä, voi johtaa lihomiseen. On kissoja jotka osaavat syödä vain silloin kun on nälkä, mutta on yhtälailla kissoja jotka ahmivat kaiken jos ruokaa on vain esillä.

Myös kissan kastraatiolla on suuri merkitys. Kun kissa kastroidaan, tippuu sen energiankulutus huomattavasti ja se saattaa myös lisätä kissan ruokahaluja. Toisaalta jotkin sairaudet saattavat lisätä kissan kiloja, joten on aina hyvä varmistaa asia eläinlääkäriltä, jos kissasi on saanut lisäkiloja yllättäen. On huomioitavaa myös se, että jos kissalla on lääkitys, voi sekin olla kissasi ylipainon taustatekijöitä.

Koska ylipaino voi aiheuttaa sairauksia ja rappeutumista, lyhentää se kissan elinajan odotetta. Ehkä suurin sairaus on mahdollinen kakkostyypin diabetes. Useat diabetesta sairastavat kissat voivat olla rauhallisia ja niillä on suuri ruokahalu, joka lisää ongelmaa entisestään.

Mitä kissan ylipaino ja sairaudet

Diabeteksen ja nivelongelmien lisäksi muita sairauksia voivat olla muun muassa rasvamaksa, iho-ongelmat, ruuansulatushäiriöt, virtsaongelmat, hengitysongelmat ja sydänsairaudet. Kissan ylipaino lisää ongelmia myös nukutuslääkkeiden kanssa, sekä se saattaa hidastaa haavojen paranemista ja alentaa vastustuskykyä. On tutkittu myös, että joillakin kasvaimilla voi olla yhteyttä liikalihavuuteen.

Dali the adventure cat

Dali the adventure cat kaikki mitä kissasi tarvitsee.
Haluamme jakaa seikkailu kissojen ilosanomaa, sekä tarjota tietoa tärkeistä sivustoista. Haluamme pyrkiä jakamaan tietoa miten edetä kissasi kanssa seikkailijaksi, auttaa kissoihin liittyvissä kysymyksissä, sekä haluamme inspiroida ihmisiä lähtemään kissansa kanssa ulos! Dali the adventure cat on monien asioiden summa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *