Kissa asiaa

Mustien kissojen myytit ovat moninaisia

mustien kissojen myytit

Mustien kissojen myytit ovat moninaisia, koska niiden uskotaan tuovan huonoa onnea sekä hyvää onnea. Mitä kaikkea mustien kissojen myytit ovat ja miksi mustat kissat ovat olleet niin mystisiä (ja saattavat olla osassa maailmaa edelleen). Kissoihin ylipäätään liitetään paljon taikauskoa ja jopa jumaluutta, mutta tämän päivän artikkeli pureutuu mustiin kissoihin ja taikauskoon.

Onnea tuovat mustat kissat

Musta kissa on ollut etenkin Egyptissä onnen ja jumaluuden perikuva, ja sen tappamisesta saattoi saada kuolemanrangaistuksen. Myöskin mustan kissan käveleminen tien yli on joissakin maissa tuonut onnea, vaikka varmasti meille monelle on tutumpi uskomus siitä, miten mustan kissan käveleminen ten yli tuottaa huonoa onnea.

Ranskassa uskottiin, että musta kissa talossa jonka rinnuksilla on hieman valkoista, tuo taloon rahaonnea. Toisaalta palan onnesta onnistui saamaan myös silloin, jos sai nykäistyä kissalta valkoisen karvan itselleen, ilman että saa raapimajälkiä. Rahaa musta kissa on tuonut myös silloin, jos näet sen istuvan aidalla tai oksalla täydenkuun aikaan.

Saksassa taas uskottiin, että jos mustasta kissasta pitää hyvää huolta, etenkin ruokkimalla, täyttää se lopulta oman ruokakomeron. Musta kissa on ollut myös onnen tuoja näyttelijöille ja sitä kautta myös teatterille, nimittäin ainakin Englannissa. Entäpä merirosvot, heille onnea tuotti poispäin kävelevä kissa ja huonoa onnea kohti kävelevä kissa. Britanniassa tämä koettiin toimivan toisinpäin.

Ranskassa uskomus ylsi myös rakkaus onneen. Jos mustaa kissaa silitti ja ajatteli samalla tulevaa aviomiestään, tuli tuo ajatus täyttymään. Mutta jos kissan hännän päälle astui, avioon meneminen saattoi venyä jopa seitsemään vuoteen. Britanniassa kosijoita saattoi olla ovelle asti, jos omisti mustan kissan ja jos sen näki vihkivalojen jälkeen oli luvassa pitkä ja onnellinen avioliitto. Suomessa taas ajateltiin toisinpäin. Jos mustaa kissaa helli, oli loppuelämän aviottomuus lähes varmaa.

Merimiehillä kissa on tuonut laivassa aina onnea (paitsi jos kissan heitti yli laidan, se aiheutti yhdeksän vuoden pahan onnen ), mutta merimiesten vaimoilla musta kissa talossa piti onnettomuudet loitolla. Suomessa uskottiin pitkään, että musta kissa kantaa edesmenneiden sieluja mukanaan ja toi näin lohtua monille.

Mustat kissat, nuo paholaisen kätyrit ja pahan onnen tuojat

mustien kissojen myytit

Niinkuin lähes kaikki tietävät, ovat mustat kissat olleet paholaisen kätyreitä ja sitä kautta myös noitien apulaisia. Mutta tiesittekö, että kissan näkeminen matkan alkaessa tuotti huonoa onnea? Tämä on liitetty useassa maassa myös siihen että työt ovat pilalla jos kissa on heti aamulla vastassa, kauppoja saatettiin myös perua samaisesta syystä. Mutta entäpä sitten jos kissa tuli vastaan uutena vuotena, se tiesi katastrofia koko loppuvuodelle!

Kissojen uskottiin myös juoruavan kuulemaansa, joten niitä välteltiin. Ne saattoivat eri eleillä merkitä toisen ihmisen petosta, leípomukset saattoivat mennä niiden takia mönkään ja etenkin kissan kuolema talossa oli katastrofi. Se merkitsi läheisten kuolemaa.

Etenkin toukokuussa syntyneet kissat oli tapettava, koska se liittyi Neitsyt Mariaan. Uskottiin että Musta kissa aiheuttaa myös kateutta lapsille ja se johdattaa sähköä ukonilmalla. Myös sairaan sängylle hyppäävä kissa aiheutti kuolemaa, kun taas joissain se koettiin asiana että kissa osaa aistia toisen kuoleman lähestyvän.

Mustia kissoja on myös kidutettu taikauskon takia

On ajateltu että mustan kissan karvat ovat kuollettavia ja hampaat myrkkyä ja sen hengitys aiheutti ihmiselle hengitysvaikeuksia. Jos mustalla kissalla ei ollut valkoisia karvoja rinnassa, se tapettiin. Se johtui siitä että valkoisia karvoja koettiin jumalan kosketukseksi.

Mustan kissan häntä on ollut monessa maassa paha enne, jonka takia sitä on silvottu eri tavoin. Häntää pidetiin joko pahan välineenä ja myrkkynä, jonka takia se oli katkaistava tai sen katkaiseminen saattoi joissain kulttuureissa tuottaa myös hyvää onnea. Kissan korvista on saatettu leikata pala pois tai poistaa kokonaan toinen korva, koska näin sen uskottiin pysyvän omassa pihapiirissä.

Mustan ruton aikaan uskottiin kissojen aiheuttavan ruttoa ja ne lähes tapettiin sukupuuttoon. Mutta siinä tehtiin hallaa itselle. Koska ei tajuttu, että mitä vähemmän kissoja oli, mustaa ruttoa kantavia rottia sitäkin enemmän.

Mustat kissat ovat syy lähes kaikelle?

Tämän litanian jälkeen voisi uskoa, että musta kissa siis tuottavat onnea pelkällä läsnäolollaan ja lähtemisellään, kunten myös samalla ne samat asiat aiheuttavat huonoa onnea. Oli niin tai näin, siitä olemme varmasti yhtä mieltä, että mustat karvaiset kaverimme ovat historiassa kuuluisia ja se kuuluisuus on yltänyt tähän päivään saakka. Ja luulen, että näistä lähimmäs on päässyt Egyptiläisten uskomus siitä, että mustat kissat ovat mystisiä ja jumalallisia olentoja.

Dali the adventure cat

Dali the adventure cat kaikki mitä kissasi tarvitsee.
Haluamme jakaa seikkailu kissojen ilosanomaa, sekä tarjota tietoa tärkeistä sivustoista. Haluamme pyrkiä jakamaan tietoa miten edetä kissasi kanssa seikkailijaksi, auttaa kissoihin liittyvissä kysymyksissä, sekä haluamme inspiroida ihmisiä lähtemään kissansa kanssa ulos! Dali the adventure cat on monien asioiden summa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *