vapaaehtoistyö

Populaatiokissan adoptio auttaa sitä tarvitsevaa

populaatiokissan adoptio

Populaatiokissan adoptio on hyvä teko, joka antaa kodittomalle kissalle mahdollisuuden uuteen, iloiseen elämään. Populaatiokissan adoptio antaa myös paljon omistajalleen, koska siinä saa nähdä eri tavalla kesyyntymisen tulosta. Populaatiokissa on siis villiintymään päässyt maatiaiskissa, joka syntyy leikkaamattomien kissojen lisääntymisen tuotoksena.

Populaatiokissoilla on huonommat eväät elämään, kuin niillä kissoilla joista pidetään huolta ja pääsevät sisälle lämpimään, täysien ruokakippojen äärelle. Mutta tämä ei tarkoita etteikö niistä saisi aivan yhtä ihania karvaisia kavereita, kuin muista sukulaisistaan. Populaatiokissan adoptio on mahdollista muun muassa Eläinsuojeluyhdistys Dewiltä.

Tämän viikon aiheena onkin populaatiokissan adoptio ja eläinsuojeluyhdistys DEWIn vapaaehtoinen Senja jakaa meille asiantuntijana tietoa aiheesta. Mitä tarkoitetaan populaatiokissalla ja mitä populaatiokissan adoptio käytännössä tarkoittaa? :

Adoptoisitko populaatiokissan?

Mikä Dewi on?

Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry on Turun seudulla toimiva yhdistys, joka on viime aikoina profiloitunut erityisesti populaatiokissoihin keskittyneeksi yhdistykseksi. Dewi ry on edelleen pieni yhdistys, vaikka toiminta onkin kasvanut viime vuosina etenkin yli satapäisten kissapopulaatioiden hoitamisen seurauksena. Nykyään Dewin hoiviin kulkeutuu vuosittain noin 100-180 kissaa, joista lähes kaikki ovat populaatiokissoja. Yhdistyksen päätavoitteena on edistää villiintyneiden kissojen asemaa, kuntouttaa niitä ja etsiä niille pysyviä koteja. Tavoitteena on myös nostaa kissan arvoa Suomessa. Tähän pyritään jakamalla ajantasaista tietoa populaatiokissoista sekä yleistä kissatietoutta laajalle yleisölle.

Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry

Populaatiokissa on villiintynyt maatiaiskissa

Kissapopulaatio on useamman kissan ryhmä, jonka alkuperä on usein tuntematon. Se on saanut alkunsa esimerkiksi yhdestä pihaan eksyneestä kissasta, jota on alettu ruokkia. Populaatiokissa ei ole lain mukaan löytöeläin, sillä populaation ruokkijaa pidetään lain näkökulmasta kissojen omistajana. Ruokkija taas harvoin pitää kissoja ominaan, vaan niistä puhutaan ”ei kenenkään” kissoina. Näillä kissoilla ei siis ole samanlaista lain suojaa kuin löytöeläimellä, eivätkä kaikki löytölät edes vastaanota populaatiokissoja. Kun kukaan ei koe kissojen olevan omalla vastuullaan, jää näiden kissojen hoito huonolle tolalle.

Kissapopulaatioita löytyy Turkua ympäröivältä maaseudulta edelleen jatkuvasti ja pahimmillaan kissat elävät yli sadan yksilön laumoissa. Aikaisemmin kissapopulaatioita on harvennettu ampumalla tai tappamalla pieniä pentuja. Nykyään monissa paikoissa tämä käytäntö on jäänyt pois, mutta populaatioiden kasvua ei kuitenkaan hillitä esimerkiksi leikkaamalla kissoja. Jos kissoilla on tarpeeksi resursseja eli suojainen paikka ja ruokaa, voi naaraskissa tulla pahimmillaan tiineeksi 3-4 kertaa vuodessa. Kissamäärät tulevat siis edelleen kasvamaan, kunnes kissojen leikkuusta tulee tapa ja yksittäiset kissat viedään ajoissa löytöeläimistä vastaavalle taholle. Älä siis koskaan ala ruokkia irtokissaa, ellet aio auttaa sitä eteenpäin löytölään.

Monesti populaatikissoista puhutaan villikissoina, mikä on monella tapaa väärin. Ensinnäkin villikissa on aivan eri laji (euroopanvillikissa/metsäkissa) ja toisekseen nämä kissat eivät ole villejä vaan villiintyneitä maatiaiskissoja, joilta on puuttunut tärkeässä sosiaalistumisvaiheessa mahdollisuus tottua sisäkissan elämään, käsittelyyn ja ihmisen läheisyyteen. Populaatiokissa ei ole siis menetetty tapaus, vaan sen on täysin mahdollista oppia myös vanhemmalla iällä nauttimaan sisäkissan elämästä sekä ihmisen läsnäolosta.

populaatiokissan adoptio

Matka kesykissaksi

Populaatiokissat eivät välttämättä ole lainkaan tottuneet ihmiseen tai sisäkissan elämään. Alkuun aika kuluukin eristystilassa, jotta kissan stressi saadaan laskemaan ja voidaan varmistua siitä, ettei sillä ole tarttuvia tauteja. Usein kissa piilottelee nämä ensimmäiset viikot ja liikkuu lähinnä öisin. Eristyksessä kissa tottuu pikkuhiljaa ihmisen elämän ääniin ja sisäelämän rytmiin ja hajuihin. Ihmistä kissa näkee useimmiten aluksi lähinnä ruoka-aikaan, jolloin ihmiseen alkaa yhdistyä positiivisia asioita.

Ensimmäisten kuukausien kuluessa kissa alkaa yleensä pikkuhiljaa tottua ihmiseen. Sen liikkuminen siirtyy päiväpainotteisemmaksi ja rennommaksi. Ruoka alkaa maistua myös ihmisen läsnäollessa ja lelut kiinnostavat pikkuhiljaa enemmän. Kissa alkaa jossain vaiheessa makoilla rennosti ihmisen kanssa samassa tilassa ja tällöin sille yleensä aletaan etsiä kotia. Se ei ehkä ota vielä kontaktia ihmiseen, eikä tätä pidetä meillä välttämättömänä piirteenä kissalle. Tärkeintä on, että kissa on rento ja voi nauttia sisäkissan elämästä.

Adoptoitava kissa ei siis välttämättä ole silitettävä sylikissa ja kesyyntymisprosessi jatkuu usein vielä vuosia omaan kotiin muuttamisen jälkeen. Kannattaa muistaa, että kaikki kissat ovat omanlaisiaan persoonia ja etenevät omaan tahtiinsa. Kaikista ei myöskään tule silitettäviä kissoja, ja jotkut voivat olla luonnostaan kiinnostuneempia kissakavereista kuin ihmisestä. Kun harkitset adoptiota, kannattaakin siis miettiä tarkkaan, millaiset ominaisuudet kissassa ovat sinulle tärkeitä ja millaiselle kissalle sinä olisit hyvä koti.

Lisää kissan adoptioprosessista Dewillä voit lukea Dewille -blogistamme: https://www.dewinblogi.fi/2020/11/

Camilla ja Sätkä von Lojo

Olin muuttamassa takaisin Suomeen pysyvästi opiskelujeni jälkeen Hollannista ja halusin adoptoida itselleni lemmikin kotiini kaveriksi. Vaikka olin aikaisemmin ollut allerginen kissoille, olin siedättänyt itseäni kaverini luona, joten allergiakaan ei enää ollut esteenä. Satuin löytämään Dewin sivut Facebookissa ja päätinkin tutkia nettisivuja, minkälaista olisi adoptoida kissa, jolla on erilainen tausta kuin kissalla, joka on syntynyt ihmiskotiin.

Kissojen joukosta Sätkä-niminen yksilö pisti silmääni, ja luettuani infotekstin hänestä otin samantien yhteyttä Dewiin. Sätkässä erityisesti pisti silmään hänen kauneuspilkkunsa ja erikoinen nimi. Pian Suomeen palattuani sovin tapaamisen sijaiskodin kanssa ja kävin tapaamassa heitä. Vaikka Sätkä olikin aluksi kauhean pelokas, saimme hänet tulemaan piilosta pois ja kiinnostumaan leikeistä. Tapaamisen jälkeisenä päivänä otin heti yhteyttä Dewiin, että olisin kiinnostunut tarjoamaan Sätkälle kodin. Sätkä vaikutti juuri sellaiselta kissalta, joka sopisi minulle.

Eläinsuojeluyhdistys DEWI Ry
Sätkä (2019) piileskelee muutettuaan juuri loppuelämän kotiinsa.

Sätkä muuttaa loppuelämänkotiin

Kun Sätkä saapui kotiini, ensimmäiset päivät tai viikot menivät tyypilliseen tapaan piilossa, annoin hänelle tilaa, mutta koitin samalla ottaa vähän kontaktia. Muutaman viikon päästä Sätkä lähestyi itse minua, rapsutuksia pyytäen ja kellahti vesikupin päälle ja säikähti. Vaikka ensikosketus menikin näin, olin siitä erittäin onnellinen. Olin saanut Sätkän luottamaan minuun!

Sätkä on nyt ollut luonani 1,5 vuotta ja sopeutunut erittäin hyvin. Olemme matkustelleet myös Pohjois-Suomessa junalla ja autolla, vaikka koppa onkin Sätkälle aina yhtä vaikea paikka. Hänestä on kuoriutunut erittäin sosiaalinen ja läheisyyttä kaipaava kissa, eikä voisi uskoa että vain muutama vuosi sitten Sätkä asui ulkona villiintyneenä.

Olen ylpeä siitä, miten Sätkä on sopeutunut ja siitä, että hän luottaa ihmisiin joka päivä enemmän ja enemmän. En olisi myöskään uskonut, että hänestä tulee sylikissa (kun hänelle sopii). Vaikka prosessi on ollut pitkä ja välillä kivinenkin, on se kasvattanut minun kärsivällisyyttä ja pinnaa. Olen tyytyväinen, että valitsin adoptoida kissan Dewin kautta.

Populaatiokissasta kesyksi kotikissaksi
Sätkä on noin sadan kissan ulkopopulaatiosta, joka tyhjennettiin valvontaeläinlääkärin määräyksestä Lohjalta. Tämä populaatio oli kokonaisuudessaan yllättävän hyväkuntoinen. Sen loukutukseen saatiin myös apua usealta eläinsuojeluyhdistykseltä.

Suvi ja Myllymäen musta pantteri

Päädyin etsimään kissaa esyn kautta, koska halusin tarjota kodin kodittomalle kissalle. Olin tietoinen kasvavasta kissakriisistä ja siitä, että eläinsuojat olivat täpöten täynnä. Ystäväni oli Kissojen katastrofiyhdistyksen ensikotina Tampereella, ja myös hän ehdotti rescueta.

Dewin sivuilta löytyi todella kaunis Myllymäen musta pantteri, joka hurmasi minut smaragdinvihreillä silmillään ja kiiltävällä mustalla turkillaan. Kyseessä oli nuori aikuinen kissa (~1,5v), mikä helpotti valintaa. Musta pantteri, nyk. Dewille, päätyi minulle 2012. Haasteita on riittänyt, sillä Dewille stressaantui ensimmäisestä kissakaveristaan. Hutipissailut kuitenkin loppuivat, kun kissakaveri päätyi sateenkaarisillalle. Nykyisen kissakaverin kanssa luonteet sopivat yhteen, eikä ongelmia ole ollut. Vatsavaivatkin loppuivat, kun oikea ruokavalio löytyi.

Populaatiokissasta kesyksi
Dewille vuonna 2013, noin vuosi adoption jälkeen. Myllymäen kissapopulaatio oli noin 20 kissan lauma, joka eli Uudessakaupungissa. Tämän populaation loukutus oli silloin vielä todella pienelle yhdistykselle suuri ponnistus. Myllymäen populaation avuksi perustettiin myös Vakka-Suomen eläinsuojeluyhdistys, joka koordinoi loukutusta.

Dewille on palkinnut vaivannäön ihanalla luonteellaan. Tällä kissalla on älyttömiä rakkauskohtauksia. Kissa, joka yleensä vain sähisee ja juoksee karkuun, rohkaistuu heittäytymään selälleen eteisen lattialle, kun tulen pitkän päivän päätteeksi kotiin, ja antaa silittää ja rapsuttaa. Hellyyskohtauksiin kuuluu myös se, että hänet täytyy nostaa syliin, ja hän saa painaa päänsä kainalooni. Näistä hetkistä tulee kiitollinen olo. Sellainen, että olen tehnyt jotain oikein ja onnistunut tämän kissan kanssa. Koen kiintymystä tuota karvapörhilöä kohtaan.

populaatiokissan adoptio
Dewille 2020. Myllymäen kissoilla sisäsiitoksen vaikutukset näkyivät omintakeisessa, pitkänmallisessa kasvojen muodossa. Dewissä tavattiinkin pitkään sanoa pitkänaamaisista kissoista, että niillä on ”Myllymäki-look”.

Sirpa sekä Latz ja Tikru

Lapsuudenkodissani oli aina kissoja, joten olen henkeen ja vereen kissaihminen. Aikuisiällä opiskelut, asumismuodot, työkuviot, perheen allergiat ym. seikat estivät kuitenkin kissan hankinnan. Kun vihdoin muutin kerrostaloon, oli aika toteuttaa pitkäaikainen kissahaaveeni. Olin seurannut Dewin ansiokasta toimintaa sijaiskotia pitävän tyttäreni kautta, ja oli selvää, että haluan tarjota kodin löytökissalle.

Alkujaan ajattelin hankkivani pentukissan tai yhden aikuisen kissan. Dewissä ei juuri silloin ollut pentuja tarjolla, mutta minulle suositeltiin noin yksivuotiasta kissaparia Latzia ja Tikrua. Ihastuin heihin heti käytyäni heitä sijaiskodissa katsomassa. Kissat olivat samasta pentueesta, hieman arkoja, joten en voinut heitä erottaa toisistaan, vaan otin molemmat. Tämä osoittautuikin hyväksi ratkaisuksi, koska kissoista on paljon seuraa toisilleen ja he tulevat hyvin toimeen keskenään.

Populaatiokissan adoptio

Sopeutuminen uuteen kotiin sujui hyvin. Olin varautunut siihen, että kissojen annetaan olla parikin viikkoa rauhassa kylpyhuoneessa tottumassa uusiin oloihin. Heti seuraavana päivänä rohkeampi Tikru tunki kuitenkin tutustumaan uuteen kotiinsa, ja heti kohta Latz seurasi perässä. Seuraavana aamuna Tikru tuli puskemaan jalkojani, joten minut oli ilmeisesti hyväksytty palvelijaksi! Kaikki sujui hyvin, asiat on tehty hienosti hiekkalaatikkoon joka kerta alusta alkaen ja kissat ovat olleet terveitä. Ruoan suhteen ollaan hieman kranttuja, vain tietyt (hintavat!) kissanruokamerkit käyvät, märkäruokaa ei juuri syödä.

Kissat ovat persoonaltaan erilaisia: Tikru on uteliaampi ja tulee palvelijansa kylkeen tai vatsan päälle nukkumaan, Latz on hieman arempi, mutta seuraa siskoaan. Latz on taitava ottamaan tassullaan pussista tai syöttölaudalta nameja, Tikru ei tätä osaa. Tikru juoksee hulluna laserin perässä, Latz ei ollenkaan. Latz alkaa herkästi puskea ja kehrää kuuluvasti, Tikru jää toiseksi näissä. Kissojen kehitystä ja rohkaistumista on ollut hauska seurata. Kissat ovat tuoneet elämääni paljon onnea ja näyttää siltä, että he ajattelevat minusta samoin! Olen kiitollinen Dewille kissoista ja voin suositella löytökissan ottamista kaikille, jotka kissan hankkimista harkitsevat ja ovat siihen kykeneväisiä!

populaatiokissan adoptio
Latz ja Tikru ovat alunperin Rymättylästä ja tulivat Dewille toisen yhdistyksen kautta. Yhdistykset pyrkivät tekemään yhteistyötä sekä kissojen sijoitusten että tiedon jakamisen suhteen.

eläinsuojeluyhdistys Dewi ry/Ida Liukkala (sijaiskotivastaava)

#populaatiokissa #kissanadoptio #kissanarvo #eläisuojeluyhdistysdewiry

Dali the adventure cat

Dali the adventure cat kaikki mitä kissasi tarvitsee.
Haluamme jakaa seikkailu kissojen ilosanomaa, sekä tarjota tietoa tärkeistä sivustoista. Haluamme pyrkiä jakamaan tietoa miten edetä kissasi kanssa seikkailijaksi, auttaa kissoihin liittyvissä kysymyksissä, sekä haluamme inspiroida ihmisiä lähtemään kissansa kanssa ulos! Dali the adventure cat on monien asioiden summa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *