Harrastuksena eläinsuojelutyö kissojen parissa on palkitsevaa ja se on työtä millä on suuri merkitys. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa, millaista se voi olla ja mitä kaikkea se voi sisältää? Harrastuksena eläinsuojelutyö on artikkeli joka käsittelee Eläinsuojeluyhdistys DEWI:n eläinsuojelutyötä ja vapaaehtoistoimintaa.
Tiimit tuovat selkeyttä vapaaehtoistyöhön
Turun seudulla toimiva Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry on profiloitunut erityisesti populaatiokissoihin keskittyneeksi yhdistykseksi. Nykyään Dewin hoiviin kulkeutuu vuosittain noin 100-180 kissaa, joista lähes kaikki ovat populaatiokissoja. Yhdistyksen päätavoitteena on edistää villiintyneiden kissojen asemaa, kuntouttaa niitä ja etsiä niille pysyviä koteja. Tavoitteena on myös nostaa kissan arvoa Suomessa, jakaa todenmukaista ja ajantasaista tietoa populaatiokissoista sekä yleistä kissatietoutta laajalle yleisölle.
Dewi ry on toiminut yhdistyksenä tammikuusta 2001 asti. Koko tämän ajan yhdistys on pyörinyt vapaaehtoisvoimin. Yhdistyksellä ei ole löytöeläintaloa, vaan kaikki kissat ovat kotihoidossa vapaaehtoisten luona niin kutsutuissa sijaiskodeissa. Kaikki toiminta, mukaan lukien hallituksen toiminta, tapahtuu täysin palkatta. Toiminnasta aiheutuvat kustannukset hoidetaan muun muassa jäsenmaksuista, varainkeruusta ja kannatustapahtumista saatavilla varoilla. Kustannuksia aiheuttavat ennen kaikkea kissojen eläinlääkäri-, lääke- ja ruokintakulut.
Yhdistyksen sisällä toimii useampi tiimi, jotka kaikki hoitavat toiminnan eri osa-alueita. Sijaiskotitiimissä on eläinlääkärikäyntivastaavia, jotka hoitavat kissojen eläinlääkärikäyntejä eli esimerkiksi rokotuskäynnit ja leikkuun ym. Lisäksi sijaiskotitiimiin kuuluu troubleshoottereita, jotka ovat sijaiskotien apuna ja tukena päivittäisissä ongelmissa. Adoptiotiimi puolestaan ottaa vastaan adoptiohakemuksia, haastattelee kotiehdokkaita ja sopii kotitapaamisia. Tiimiin kuuluu myös sijaiskotivastaava, joka perehdyttää sijaiskodit ja suunnittelee kissojen sijoitukset.
Näiden lisäksi on tapahtuma- ja varainkeruutiimi, viestintätiimi sekä hallitus. Näissä tiimeissä hoidetaan mm. huutokauppojen toteuttamista, somea, kirpputoripöytää ja muita tapahtumia sekä pyritään tuomaan laajalle yleisölle tietoa kissojen hyvästä hoidosta ja arvokkaasta kohtelusta. Taustalla hallitus päättää suurista linjoista ja toiminnan painotuksista. Lisäksi vapaaehtoisia toimii kuskeina, loukutusapuna ja tietenkin myös sijaiskoteina.

Elina (hallituksen varajäsen/sijaiskoti)
Lähdin mukaan Dewin vapaaehtoistoimintaan adoptoituani Dewiltä ensimmäisen kissani, Ainon vuonna 2011. Silloinen hallitus haki kuumeisesti uusia jäseniä ja jopa koko yhdistyksen kohtalo oli vaakalaudalla. Esy-toiminta on kiinnostanut minua aina ja Turkuun muutettuani näin toiminnan myös mielekkäänä harrastuksena, sillä en tuntenut täältä ketään.
Ujona ihmisenä en ollut aiemmin uskaltautunut mukaan, mutta hätähuudon kuultuani keräsin rohkeuteni ja ilmoittauduin vapaaehtoiseksi. Olin ensimmäistä kertaa vapaaehtoistoiminnassa mukana ja yllätyin, kuinka pääsin välittömästi suoraan mukaan hommiin ja minulle luotettiin myös vastuuta alusta asti niin paljon kuin halusin sitä kantaa. Tämä harrastushan on mahtava!
Olen nyt toiminut yhdistyksessä vuosia jos jonkinmoisessa roolissa, mm. sijaiskotina, loukuttajana, somevastaavana, varastona, puheenjohtajana ja tapahtumajärjestäjänä. Pari vuotta sitten jouduin lopettamaan yhdistystoiminnan elämäntilanteen muutoksen vuoksi, mutta palasin mukaan toimintaan noin vuosi sitten.
Rahallista palkkaahan tästä ei saa, mutta minä olen saanut kavereita, itseluottamusta, valtavasti tietoa, kykyä kohdata erilaisia ihmisiä ja lukemattomia hauskoja, outoja ja jännittäviä kokemuksia. Niin ja niitä kissoja, niidenhän vuoksi tätä jaksaa tehdä. Kaiken tämän vuoksi minun oli päästävä takaisin yhdistyspuuhiin heti kun se oli taas mahdollista.

Nea (sijaiskoti/troubleshootteri)
Olin jo useampi vuosi sitten päättänyt, että joku päivä haluan toimia vapaaehtoisena eläinsuojeluyhdistyksellä ja tällöin ajattelin, että haluan toimia nimenomaan sijaiskotina. Olin lukenut muiden jakamia kertomuksia omista sijaiskotikokemuksista ja eläinsuojeluyhdistyksien postauksia siitä, mitä sijaiskodit ovat ja kuinka tärkeitä ne ovat. Olen aina rakastanut yli kaiken kissoja, mutta tämän kääntöpuoli on se, että saatan itkeä silmät päästä, kun luen postauksia yliajetuista kissoista tai muuten vahingoitetuista kissoista. Tämä onkin suurin syy, miksi olen päättänyt lähteä vapaaehtoiseksi: haluan olla mukana muutoksessa. Suomessa hylätään ainakin 20 000 kissaa vuosittain ja haluan itse kantaa korteni kekoon ja auttaa, koska minulla on siihen mahdollisuus ja tämä on minulle tärkeää.
Aloitin kesällä 2020 sijaiskotina Dewi ry:llä. Luokseni muutti silloin 8-vuotias kodinvaihtaja Popo, joka sairasti samaa sairautta kuin oma Nuppu-kissani eli kilpirauhasen liikatoimintaa. Sijaiskotina olemisessa ehdottomasti parasta on nähdä, kun sijaiskotikissa edistyy. Popo oli minulle tullessaan tosi arka, hän oleili lähinnä sängyn alla, kaukaisimmassa nurkassa. Jokainen pienikin edistysaskel on tuntunut mahtavalta, oli kyse sitten ensimmäisestä kerrasta, kun kissa puskee silittävää kättä tai se, että kissa on päivisin enemmän esillä. Nykyään Popo on lähes koko ajan esillä, rakastaa silityksiä ja tulee jopa hakemaan niitä minulta. Popo asustelee edelleen luonani ja etsii loppuelämän kotia.
Pari kuukautta sijaiskotina toimimisen jälkeen minulta kysyttiin, että haluanko alkaa toimimaan troubleshooterina ja vastausta ei tarvinnut miettiä. Troubleshooter kuuluu sijaiskotitiimiin ja tämän tehtäviin kuuluu toimia nimettyjen sijaiskotien yhteyshenkilönä, apuna ja tukena. Olin todella innoissani (ja olen edelleen), että pääsin mukaan tähän tiimiin ja pystyn tätä kautta auttamaan vielä enemmän. Kaiken kaikkiaan vapaaehtoisena toimiminen on minulle ollut kokemuksena vain positiivinen. Vapaaehtoisena toimimisesta saa niin paljon irti, oppii paljon uutta ja saa olla mukana tekemässä itselle tärkeää juttua. Vapaaehtoisena toimiminen on tosi vaihtelevaa, koskaan ei voi tietää miten ulkoa tullut kissa, joka ei mahdollisesti ole koskaan ollut tekemisissä ihmisen kanssa reagoi uuteen tilanteeseen. Paljastuuko eläinlääkärireissulla jotain ikävää tai jos sijaiskodilla on oma kissa, tottuvatko he toisiinsa. Näihin asioihin pitää varautua, tämä ei ole aina vain söpöjä kissanpentuja ja iloisia edistymiskuulumisia. Vaikka välillä onkin vastoinkäymisiä, on tämä ehdottomasti silti kaiken sen arvoista.
eläinsuojeluyhdistys Dewi ry/Ida Liukkala (sijaiskotivastaava)

#harrastuksenaeläinsuojelutyö #eläinsuojeluyhdistysdewiry #kissanarvo #populaatiokissa