kissan kanssa ulkoilu

Talviulkoilu kissan kanssa, kannattaako se?

talviulkoilu kissan kanssa

Talviulkoilu kissan kanssa voi askarruttaa, onhan mielikuva kissasta takkatulen äärellä loikoilevasta nautiskelijasta. Se onkin totta, että osa kissoista kaihtaa pienintäkin kylmyyttä, eikä ulos todellakaan ole mitään asiaa. Ovelta saatetaan juosta heti takaisin sisälle ja katsoa murhaavasti omistajaa, että mitä sinä oikein kuvittelit äsken. Eikä sillä turkin tuuheudellaka aina ole merkitystä. Jopa jotkut kissat hyvällä pohjavillalla vihaavat ajatusta ulkoilusta, etenkin lumiseen aikaan. Tarkoittaako se että talviulkoilu kisan kanssa on täysin tuhoon tuomittu ajatus?

Kuitenkin on paljon kissoja jotka rakastava ulkoilua, oli se vuodenaika tai keli mikä hyvänsä. Osa kissoista kirmaa suurimpaan lumihankeen, heti kun tilaisuus siihen tulee ja nauttivat olostaan suuresti. Vaikka suurin osa näistä kissoista on pitkäkarvaisia, ei tässäkään tapauksessa sillä turkilla ole niin väliä. Monet lyhytkarvaiset rodut rakastavat lunta, yhtä paljon kuin pitkäkarvaiset kissat. Talviulkoilu kissan kanssa ei ole siis tuhoon tuomittu ajatus, vaan se menee kissasi ehdoilla. Jos minipantterisi toivoo ulos talvellakin, anna siihen tilaisuus. Talviulkoilu kissan kanssa on kuitenkin todella hyvää virikettä ja antaa kissan käyttää monia aistejaan.

talviulkoilu kissan kanssa

Kissan ulkoilu on vain paikallaan istumista

On totta että osa kissoista vain istuu paikallaan ulkoillessaan, mutta uskallan väittää että usein tähän vaikuttaa se missä ulkoillaan. Se ulkoiletteko puistossa tai pihassa, vai hiljaisessa metsässä, ovat täysin erilaisia tilanteita. Toisaalta talven kylmillä ilmoilla ei kannata lähteä pitkälle, silloin jos ei ole vielä varma paljonko lumi ja kylmyys vaikuttavat kissan haluihin ulkoilla. Mutta mielestäni sekään ei poista kissan kiinnostusta ulkoiluun, vaikka se haluaisikin istua paikallaan.

Jo sillä, että talvisinkin kissa pääsee (niin halutessaan) ulkoilemaan, vaikka vain viideksi minuutiksi ja ulko-oven edustalla istuen, antavat hurjasti virikettä pantterisi aisteille.

talviulkoilu kissan kanssa

Dali ja talviulkoilu

Meillä kissan kanssa ulkoilu talvella on hyvin ailahtelevaa, mutta ulos menemme lähes päivittäin. Ainoita hetkiä kun ulkoilemaan ei ole menty, johtuvat joko omista kiireistä, tai siitä että ulkona on vain aivan liian kylmä. Yli -10C ovat jo niin kylmiä asteita Dalille ja myös sadekelit kylmällä säällä ovat syitä jäädä kotiin.

Talvella Dalin kanssa eteneminen on myös hyvin ailahtelevaa. Kun yhtenä päivänä istumme kerrostalon ulko-oven edessä viiden minuutin ajan, voidaan toisena kävellä rivakasti kuusi kilometriä metsässä patikoiden. Mutta sen tiedän, että vuosi vuodelta ymmärrämme toinen toisiamme paremmin ja kokemuksesta oppii koko ajan lisää.

Alle -5 asteen keleillä en edes harkitse Dalin viemistä pidemmälle kotipihasta, koska yleensä se tarkoittaa 5-10 minuutin paikallaan istumista ja ilman haistelua. Välillä yllätetään ja kävellään jopa koko kerrostalo alue ympäri, sekä vaanitaan pikkulintuja, mutta pääsääntöisesti ulkona viihdytään vain hetken. Muilla lämpöasteilla olemme ajoittain ajaneet autolla pidemmäs ja viettäneet muutamankin tunnin ulkoillen.

talviulkoilu kissan kanssa

Kissa ja talvivaatetus

Kissalle voi yhtä hyvin pukea vaatetta kuin koirallekin. Se auttaa kestämään kylmyyttä pidempään ja joskus luin, että silloin kun ihminen ei kestä kylmyyttä ilman kunnon untuvatakkia, ei todennäköisesti kestä kissakaan. On kuitenkin hyvä huomioida, ettei takki auta kovimmilla keleillä korvia mitkä paleltuvat herkästi.

Meillä on käytössä erilaisia vaatteita. Löytyy tuuli- ja sademantteli, toppamantteli ja neulemantteli. Välillä emme käytä mitään ja välillä paksuinkaan mantteli ei auta. Keliin kuitenkin vaikuttaa hyvin paljon asteiden lisäksi tuuli ja kosteus. Kuitenkin olen huomannut että tietyillä keleillä kissa nauttii ulkoilusta huomattavasti enemmän, kun jotain lämmikettä on päällä.

Jotkut löytävät koirien kengistä apua kissan ulkoilulle, mutta vaikka kissaa ei haittaisi vaatteiden pukeminen, voi kengät aiheuttaa närää huomattavasti enemmän. Kuitenkin kissan olemukseen kuuluu kiipeäminen ja se on usein se pakokeino, jos jotain yllättävää ja pelottavaa tapahtuu. Kengät jalassa kissa voi siis tuntea itsensä hyvin puolustuskyvyttömäksi. Mutta tämäkin on asia, minkä vain kokeilemalla saa selville, koska kaikki kissat ovat yksilöitä ja oma lumitiikerisi on varmasti erilainen kuin toisen lumileijona.

Meillä on kokeiltu tossuja, jopa kolmea erilaista, Dalin ollessa nuorempi. Mutta yksikään ei tuntunut sopivalta, eikä Dali tuntunut niitä hyväksyvän. aina on kuitenkin huomioitava se, että mennään kissan ehdoilla eikä mihinkään saa pakottaa. Onhan ulkoilu nimenomaan kissan hyvinvointia varten ajateltua, eikä valitettavasti ihminen edellä. Ja tällä tarkoitan sitä että ulos mennään jos kissa haluaa, eikä niin että koska ihminen haluaa ja kissasta olisi sopivasti seuraa.

kissa ja talvivaatetus

Dali the adventure cat

Dali the adventure cat kaikki mitä kissasi tarvitsee.
Haluamme jakaa seikkailu kissojen ilosanomaa, sekä tarjota tietoa tärkeistä sivustoista. Haluamme pyrkiä jakamaan tietoa miten edetä kissasi kanssa seikkailijaksi, auttaa kissoihin liittyvissä kysymyksissä, sekä haluamme inspiroida ihmisiä lähtemään kissansa kanssa ulos! Dali the adventure cat on monien asioiden summa

(1) Kommentti

  1. […] kuinka huolehtia siitä – almonature Ulkokissa talvella – Agria eläinvakuutus Talviulkoilu kissan kanssa – Dali The Adventure Cat Tags: kissa ja pakkanenkissa ja talvikissan kylmänsietokykykissan paleltumatkissan ulkoilu […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *