Kissan hyvinvointi

Kissan kynsien leikkaus, miten totuttaa kissa siihen

Kissan kynsien leikkuu

Kissan kynsien leikkaus on usealle mietinnän aihe ja jopa se mietityttää, että tarviiko kissaa totuttaa tähän hoitotoimenpiteeseen. Kissoja on monenlaisia ja siinä missä ulkokissan kynsiä harvoin tarvitsee leikata, sisäkissa ei pääse käyttämään kynsiään yhtä aktiivisesti. Kissan kynsien leikkaus on yksi hoitotoimenpiteistä, mihin pienen pantterin on syytä totuttaa jo pentuna.

Sisäkissa ei pääse raapimaan, kiipeämään ja saalistamaan yhtä aktiivisesti kuin ulkokissat, jolloin kynnet eivät kulu ja niitä on syytä leikata. Ajankohta on täysin kissa riippuvaista, mutta 2-4 viikon välein on yleensä melko sopiva väli. Ja vaikka ulkokissa ei välttämättä tarvitse kynsien huoltoa, pitäisi sen anturat ja tassut tarkistaa päivittäin mahdollisten nirhaumien varalta.

Kissan kynsien leikkuulla pidetään vahingot minimissä, koska kissa voi vahingoittaa toisia tai itseään liian terävillä kynsillä. Myös huonekalut ja vaatteet pysyvät siistinä, koska leikatut kynnet eivät takerru tekstiileihin samalla tavalla. Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa myös erilaisia terveysongelmia, joita pystytään ennaltaehkäisemään kynsi huollolla.

Kissan kynsien leikkuu

Miten kissan kynsien leikkaus käytännössä tapahtuu?

Kissan kynnet kaareutuvat ja niiden päästä on tarkoitus leikata vain pieni pala terävää kärkeä. Kynnen alta pääset näkemään kohdan, missä kulkee kynnen ydin. Ydintä on vältettävä, koska siihen osuminen tekee kipeää ja saa aikaiseksi verenvuodon.

Aseta kissa syliin niin, että sen selkä on mahaa vasten. Ota tassusta tukeva ote ja paina anturaa hieman jolloin kynsi tulee esiin. Tähän on syytä totuttaa ensin, ennen todellista kynnen leikkuuta. Kun kissa tottuu että sylissä olo ja tassujen käsittely on ihan ok juttu, tapahtuu kissan kynsien leikkaus helpommin.

Kissan kynsien leikkuu

Anna kissalle alkuun nami joka kerran jälkeen kun olet painanut tassua, näin se yhdistää toimenpiteen mukavaksi tapahtumaksi. Pikkuhiljaa voit ottaa sakset mukaan toimenpiteeseen ja vain painaa ensi alkuun niillä kynttä. Näin voit edetä pikkuhiljaa itse kynsien leikkaamiseen. Muita palkitse kuitenkin aina viimeistään toimenpiteen lopussakin.

Jos kissa rimpuilee ja haluaa pois, anna sen mennä. Kaikkia kynsiä ei tarvitse leikata kerralla ja jos kissa ei jaksa olla liian kauan paikallaan, voi kynnet leikata esimerkiksi tassu kerallaan tai etu ja taka tassut erikseen. Käsittelystä ei haluta luoda epämiellyttävää tilannetta, joten on parempi tehdä se kissan ehdoilla.

kissan kynsisakset

Kissan raapimispuu on tarpeellinen

Vaikka kissan kynsiä leikattaisiin, on raapimispuu aina tarpeellinen. Siinä kissa pääsee tekemään jotain sille luonnollista, ilman että se vahingoittaa ihmisille tärkeitä huonekaluja ja saa huutoa siitä. Raapimispuu on usein myös kiipeilypuu, jolloin kissa pääsee käyttämään luonnollisia aistejaan, eli kiipeämään korkealle ja raapimaan. Sen sijainti on hyvä suunnitella kissan ehdoilla. Rauhallinen sijainti hyvillä näkymillä, ehkä lähellä ikkunaa?

Kissa merkitsee reviiriään raapimalla, mutta sen kynnet myös uusiutuvat. Välttääksesi vääriin paikkoihin raapimista, osoita kisalle sallitut raapimis alueet. Kun kissa raapii sohvaa, älä huuda vaan nosta se raapimispuun viereen ja kehu kun se raapii puuta . Näin se pikkuhiljaa oppii missä kynsien teroittaminen on sallittua ja missä ei.

Kissan raapimapuu

Dali the adventure cat

Dali the adventure cat kaikki mitä kissasi tarvitsee.
Haluamme jakaa seikkailu kissojen ilosanomaa, sekä tarjota tietoa tärkeistä sivustoista. Haluamme pyrkiä jakamaan tietoa miten edetä kissasi kanssa seikkailijaksi, auttaa kissoihin liittyvissä kysymyksissä, sekä haluamme inspiroida ihmisiä lähtemään kissansa kanssa ulos! Dali the adventure cat on monien asioiden summa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *