Kissan hyvinvointi

Kissan turkin hoito, onko se tarpeellista?

kissan turkin hoito

Kissan turkin hoito koetaan useimmiten tarpeettomaksi. Onhan kissa eläimenä kuuluisa siitä,että se pitää turkistaan itse huolta. Tämä pitääkin osittain paikkaansa ja etenkään lyhytkarvaiset kissat eivät yleensä pesua tarvitse.


Kissan talirauhaset erittävät rasvaa, joka suojaa turkkia. Nuolemalla turkkiaan kissa muodostaa turkkia suojaavan rasvakerroksen, joka pitää kissan kuivana märälläkin säällä. Tietysti nuolemalla turkkiaan usein, kissa puhdistaa turkin päällä olevan liat samalla. Kuulostaa siis siltä, että kissan
turkin hoito ei ole tarpeellista? Tämäkään ei aina pidä paikkaansa.

Pitkäkarvainen kissa saattaa tarvita turkin hoitoa.


Jotkut pitkäkarvaiset kissarodut eivät täysin saa pidettyä turkkiaan puhtaana ilman apuja, jolloin turkin peseminen ja harjaaminen on suotavaa. Se kuinka usein turkkia tulee huoltaa, riippuu täysin
kissan turkin rasvakerroksesta ja toisinaan elämäntavoistakin.


On myöskin karvattomia rotuja, joiden iho tarvitsee pesemistä sen karvattomuuden takia. Karvattoman kissan talirauhaset erittävät rasvaa, mutta se ei imeydy turkkiin vaan jää iholle. Tästä syystä karvattoman kissarodun ihoa tulee pestä säännöllisesti, ettei iho muutu tahmeaksi ja ennalta ehkäistään iho-ongelmia.

Myös lyhytkarvaisen kissan on syytä totuttaa turkin pesuun.


Vaikka kissan turkki ei pääsääntöisesti tarvitse hoitoa, voi siihen tarttua ainetta joka vaatii pikaista pesemistä. Myös ulkoillessa kissasi saattaa möyriä mullassa ja hiekassa, etkä halua päästää kissaasi sisälle pesemään itseään sänkyysi, on syytä siistiä pahimmat ensi pois. Tai kissasi saattaa saada syystä tai toisesta ripulin, jolloin on syytä auttaa takapuolen pesemisessä suihkun alla.

Nämä kaksi viimeistä ovat tuttuja asioita omassa taloudessamme ja Dalia on pesty, mutta vain vedellä. Sen turkki ei tarvitse shampoota, eikä pesukertoja ole kertynyt näihin muutamaan vuoteen kuin ehkä kolme kertaa. Mutta se kertoo siitä, että toimenpiteitä saattaa tulla myös lyhytturkkisen kissan kanssa eteen ja veteen totuttaminen pentuna on hyödyllinen toimenpide.

Kissan turkin pesu


Kissa tulee pestä kädenlämpöisessä vedessä (ei liian kuuma, eikä liian kylmä). Tarvittaessa voi käyttää kissoille tarkoitettua shampoota pesuun. Jos käytät shampoota, pese turkki ensin sillä ja huuhtele turkki huolellisesti. Takkuuntuvaan turkkiin on syytä käyttää myös hoitoainetta, jotta sen käsittely pesun jälkeen on helpompaa.

Kissa tulee kuivata mahdollisimman hellävaraisesti ja huolella, pyyhettä käyttäen. Pitkän turkin voi myös föönata kuivalla ja lämpimällä ilmalla, jonka jälkeen se harjataan. Huomioi ettei föönin puhallus saa olla liian kuumalla.

Ennen varsinaista pesua, on syytä totuttaa kissa pikkuhiljaa pesurutiineihin ja etenkin veteen. Meillä kissa on pesty kahden ihmisen voimin, silloin kun se on ollut tarpeellista. Tällöin yksi pitää kissaa kiinni ja juttelee niitä näitä, kun toinen suihkuttaa kädenlämpöistä vettä turkille ja pesee toisella kädellä liat tai kakat pois.

Meillä tästä ei saada paniikkia ja toimenpide ollaan saatu tehtyä hienosti, mutta sen kyllä huomaa ettei siitä myöskään erityisemmin pidetä ja karkuun juostaan kyllä, kun kuivaus sessio on saatu loppuun.

Dali the adventure cat

Dali the adventure cat kaikki mitä kissasi tarvitsee.
Haluamme jakaa seikkailu kissojen ilosanomaa, sekä tarjota tietoa tärkeistä sivustoista. Haluamme pyrkiä jakamaan tietoa miten edetä kissasi kanssa seikkailijaksi, auttaa kissoihin liittyvissä kysymyksissä, sekä haluamme inspiroida ihmisiä lähtemään kissansa kanssa ulos! Dali the adventure cat on monien asioiden summa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *