Kissan hyvinvointi

Kissoille myrkyllisiä kasveja

Kissoille myrkyllisiä kasveja

Kissoille myrkyllisiä kasveja on kymmeniä, tosin kasvien vaarallisuus vaihtelee. Mitä kissakodissa ei kannata olla ja mitä taas voi olla? Osa saattaa aiheuttaa vatsaoireita, osa hengitystieoireita ja osa jopa tappaa. Tosin kissat ovat myös yksilöitä joista toinen syö kaikki kasvit mitä kotiin tuotaisiin ja toinen taas ei koskisi käpälällä mihinkään kasviin. Itsellä aiempi kissa söi kaiken, mutta kasveja oli yksi kerrallaan eikä mikään muutenkaan viihtynyt näissä käsissä hoidettavana . Joten oli aika sama tapanko minä ne vai kissa, mutta oli todella tärkeää että mitään kissoille myrkyllisiä kasveja tuonut taloon. Paitsi tulppaaneja, niiden myrkyllisyydestä en silloin edes tiennyt, mutta ne olivat ainoat leikkokukat mihin kissa ei silloin koskenut. Dalin tullessa taloon, olin kerennyt kouluttamaan itsestäni parempaa viherpeukaloa, mitä aiemmin olin. Talossa oli jo kymmeniä viherkasveja, joista olin ylpeä. Mutta kissa oli tulossa taloon, miten viherkasveilleni nyt käy?

Ajattelin että mitä enemmän kasveja talossa on, sitä vähemmän ne kiinnostavat kissaa. Eihän niissä ole silloin mitään kiinnostavaa verrattuna kasveihin, joita tulee taloon silloin tällöin? Päätin siis ostaa jopa muutamia kasveja lisää, mutta luovuin pahiten myrkyllisistä ja muut vähiten myrkylliset nostin amppeleihin odottamaan sitä, toimiiko testini. Aloin myös kasvattamaan kissanruohoa, koska ajattelin että jos ruohoa on muutenkin syötävänä, jättää kissa senkin takia kasvit rauhaan. Ja niinhän siinä kävi, ettei Dali ollut sen kummemmin kiinnostunut kasveista, mutta mullasta kylläkin. Kaikki isommat kukkaruukut houkuttivat multien kaivamiseen pois ruukusta, jolloin äkkäsin ostaa isoja kiviä mullan päälle ja vaikeuttaa kaivamista. Tämä onneksi oli vain pentuajan villitys ja nykyään myös mullat saavat olla rauhassa. Meillä on myös niin sanotusti myrkyllisiä kasveja kotona (ei tappavan myrkyllisiä) koska kissa ei niihin koske, mutta ne eivät saa näyttää olomuodoltaan ruohoa tai heinää. Ainoastaan amppeleissa on ns. ruohoa muistuttavia hento lehtisiä kasveja, koska niitä kissa ei voi vastustaa.

En siis missään nimessä suosittele pitämään myrkyllisiä kasveja talossa, mutta sanon että kissat ovat yksilöitä ja mikä ei sovi toiselle voi sopia toiselle. Eli sinun on opittava tuntemaan oma lemmikkisi ja sen käyttäytyminen. Joten suosittelen kuitenkin luopumaan myrkyllisistä kasveista ennen kissan tuloa (tai siirtää ne kissan ulottumattomiin) ja näin pikkuhiljaa opiskella miten kissa kasvien kanssa käyttäytyy.

Kissan myrkytyksen oireet

Usein myrkytyksen oireet voivat olla epämääräisiä ja vaikeita havaita, etenkin silloin kun ne ilmaantuvat jälkikäteen. Kuitenkin jos huomaat lemmikilläsi seuraavanlaisia oireita ota yhteys eläinlääkäriin:

 • Väsymys ja apaattisuus
 • Oksentaminen tai ripuli
 • Kiihtynyt hengitys tai levottomuus
 • Vaaleat limakalvot
 • Kuumeilu
 • neurologiset oireet (tärinä, vapina, kouristelu, nykiminen, tajuttomuus, apatia)
 • iho-oireet* (voimakas punoitus, turvotus, voimakkaasti ärtynyt tai tulehtunut iho)
 • munuais- ja maksavauriot (ruokahaluttomuus, lisääntynyt juominen, laihtuminen, oksentelu, keltaisuus)

Jos matka eläinlääkärille tai odotusaika on pitkä, on lääkehiili hätäensiapu. Tosin on muistettava että kissa on aina ensimmäisenä pyrittävä viemään eläinlääkärille ja varsinaista ensiapua kotona ei pystytä antamaan muutoin. Lääkehiiltä saa apteekista ilman reseptiä ja sen annostus on 1-5g/kg (tyypillisesti 2g/kg, mutta varmista annostus soittaessasi eläinlääkärille) ja se voidaan sekoittaa pieneen määrään ruokaa.

”Lääkehiiltä voidaan antaa ainoastaan hyväkuntoiselle ja tajuissaan olevalle potilaille. Joissakin myrkytystapauksissa lääkehiilen anto vaarantaa potilaan, joten varmista aina ennen käyttöä suositukset eläinlääkäriltä.”

– Evidensia.fi

Mitkä siis ovat kissoille myrkyllisiä kasveja?

Alle on listattu kissoille myrkyllisiä kasveja, mutta jos jokin kasvi ei ole listassa, suosittelen tarkistamaan kasvin myrkyttömyyden kuitenkin. Kaikkia ei välttämättä listaan ole saatu ja jos jokin listalta puuttuu, olisin kiitollinen jos haluat vinkata siitä meille ja saamme listaa kasvatettua sitä mukaan.

Tappavan myrkylliset kasvit/kasvinosat:
 • Liljat (Lilium, hemerocallis) ­ kaikki kasvinosat
 • Liljapuut (Cordyline)
 • Traakkipuu (Dracaena)
 • Atsalea (Rhododendron)
 • Oleanteri (Nerium oleander)
 • Kielo (Convallaria majalis) ­ myös maljakon vesi
 • Sormustinkukka (Digitalis purpurea)
 • Japaninkäpypalmu (Cycas) ­ vaikutus maksaan ja ruuansulatuskanavaan
 • Palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia) ­ vaikutus maksaan ja ruuansulatuskanavaan
 • Amaryllis
 • Jouluruusu (Helleborus spp.)
 • Viirivehka (Spathiphyllum spp.) ­ harvinaisena seurauksena munuaisvaurio
 • Klivia
 • Tulppaanin sipuli
 • Narsissin sipuli
Ärsyttävät kasvit:
 • Joulutähti (Euphorbia pulcherrima)
 • Rönsylilja (Chlorophytum comosum)
 • Syklaami (Cyclamen)
 • Jukkapalmu (Yucca)
 • Aloe
 • Anopinkieli (Sansevieria trifasciata)
 • Kumipuu (Ficus elastica)
 • Muratti (Hedera helix)
suun limakalvoa ärsyttäviä kasveja:
 • Viirivehka (Spathiphyllum spp.)
 • Kallat eli Viirivehkat (Zantedeschia spp.)
 • Köynnösvehkat (Philodendron spp.) ­ esimerkiksi peikonlehti, kultaköynnös, flamingokukat
 • Kirjovehkat (Dieffenbachia spp.)
 • Begonia
 • Hyasintin sipuli (Hyacinthus orientalis)
Muita ärsyttäviä kasveja:
 • Avokado
 • Belladonna
 • Happomarjapensas
 • Hevoskastanja
 • Hortensia
 • Hukanputki
 • Hulluruoho
 • Huonearalia
 • Huonekoiso
 • Ihmepensas
 • Jasmiini
 • Karheapäivänhattu
 • Kissanhäntä
 • Koiranpensas Kolibrinkukka
 • Krookus
 • Krysanteemi
 • Kukonkannus
 • Kultasadepensas
 • Kurjenmiekka
 • Kustaankukka
 • Laakerikirsikka
 • Laakeripuu
 • Limoviikuna
 • Lobelia
 • Lumikello
 • Lupiini
 • Marjakuusi
 • Misteli
 • Neilikka
 • Niilin­/säde­/kissankaisla
 • Näsiä
 • Perunanvarret
 • Pietaryrtti
 • Piikkikruunu
 • Pikarililja
 • Pylväskaktus
 • Pylvästyräkki
 • Raparperi
 • Rautayrtti
 • Risiinikasvi
 • Ruiskukka
 • Sorvarinpensas
 • Sudenmarja
 • Sulkasaniainen
 • Suokorte
 • Suolakkeet
 • Särkynyt sydän
 • Tohtorinkukka
 • Tupakkakasvi
 • Tyrnipensas
 • Ukonhattu
 • Unikko
 • Valkovuokko
 • Villiviini

Jääkö jäljelle mitään myrkyttömiä kasveja?

tuntuu että kissoille myrkyllisten kasvien lista on niin suuri, että jääkö enään mitään kasveja käytettäväksi? Ei hätää, onneksi kasveja on maailmassa satoja ja ihan kaikille karvaiset ystävämme eivät ole allergisia. Toisaalta emme ota vastuuta kasvin myrkyttömyydestä ja toivommekin että varmistat asian muualta, jos epäilet asiaa. Täydellisiä myrkyllisiä ja myrkyttömiä listoja ei tunnu löytyvän mistään ja epäilen syyksi osittain sitä että listat elävät ja muuttuvat ajoittain. Joten vertaile muutamia lähteitä ennen päätöstä (Toki tämän sivun tieto on koottu eri lähteitä silmällä pitäen).

Turvalliset viherkasvit 
 • Bambut (bambusoideae) 
 • Banaanit (musa) 
 • Herttalyhty (ceropegia woodii) 
 • Kastanjasutipuu (pachira aquatica) 
 • Kissus (cissus) 
 • Kodinonni (soleirolia soleirolii) 
 • Kärpäsloukku (dionea muscipula) 
 • Leenat (stromanthe) 
 • Liisukka (plectranthus) 
 • Maijat (calathea) 
 • Matit (maranta, ctenanthe) 
 • Muorinkukat (peperomia) 
 • Palmut (dypsis chamaedorea) – ei käpypälmu 
 • Piileat (pilea) 
 • Pilkkulehti (hypoestes) 
 • Pitsilehti (fittonia) 
 • Posliinikukat (hoya)
 • Samettilehti (gynura aurantica) 
 • Saniaiset (pteridophytina, phlebodium) 
 • Tuonenkielo (aspidistra elatior) 
Mehikasvit, jotka ovat kissaturvallisia
 • Aasinmaksaruoho (sedum burrito) 
 • Ilmakasvit (tillandsia) 
 • Kirjotähdet (haworthia) 
 • Kivikukat (lithops) 
 • Korallikaktukset (rhipsalis) 
 • Mehiruusukkeet, -puut ja -tähdet (echeveria, aeonium, sempervivum) 
 • Opuntiakaktukset (opuntia) 
 • Pullojukka (beaucarnea recurvata) 
Yrtit, jotka ovat kissaturvallisia
 • Basilika 
 • Kamomilla 
 • Korianteri 
 • Laventeli 
 • Maustekirveli 
 • Persilja 
 • Rohtovirmajuuri 
 • Rosmariini 
 • Salvia 
 • Sitruunamelissa 
 • Tilli 
 • Timjami 
 • Värimintut 
Turvalliset kukkivat kasvit
 • Ananaskasvit (bromeliaceae) 
 • Auringonkukka 
 • Gerberat 
 • Gloksiniat eli suppilokukat (sinningia) 
 • Huovinkukka (sanvitalia) 
 • Joulukaktus (schlumbergera) 
 • Kameliat (camellia) 
 • Kaunosilmät (coreopsis) 
 • Köynnöskrassit (tropaeolum) 
 • Leijonankidat (antirrhinum) 
 • Orkideat 
 • Orvokit
 • Paavalinkukka (saintpaulia) 
 • Pallo-ohdakkeet (echinops) 
 • Palsamit (impatiens) 
 • Piikkipäivikki (delosperma) 
 • Ruiskaunokki (centaurea cyanus) 
 • Ruusut 
 • Samettikukat (calendula) 
 • Sinihibiskus (hibiscus syriacus) 
 • Soihtuköynnökset (aeschynanthus) 
 • Soilikit (streptocarpus)
 • Tsinniat (zinnia) 
 • Tummahelmilija/helmilija/helmihyasintti (muscari armeniacum) 

Kissalle kasvatettavavia ruohokasveja:

Ruohon syöminen edistää kissan ruuansulatusta, auttaa poistamaan kissan nielemiä karvoja ja sisältää kissan tarvitsemaa foolihappoa. Kasvattamalla kissalle itse ruohoa, kissan saa tarvitsevansa tyydytyksen ruohoon ja näin parhaassa tapauksessa välttää huonekasvien syömisen. Ne useimmiten kasvavat nopeasti ja pysyvät syömäkelpoisina jopa muutamia viikkoja. kaupoissa saatetaan myydä kissanruohoa joka on sekoitus erilaisia siemeniä, mutta varmista ettei se sisällä sädekaisla kasvia. Sädekaisla on myrkyllinen kasvi kissoille ja jota saatetaan myydä kissanruoho nimellä.

Hyviä kasvatettavia ruohoksi ovat muun muassa:

 • Kaura
 • Ohra
 • Vehnäohras

Lähdesivustoja:

Dali the adventure cat

Dali the adventure cat kaikki mitä kissasi tarvitsee.
Haluamme jakaa seikkailu kissojen ilosanomaa, sekä tarjota tietoa tärkeistä sivustoista. Haluamme pyrkiä jakamaan tietoa miten edetä kissasi kanssa seikkailijaksi, auttaa kissoihin liittyvissä kysymyksissä, sekä haluamme inspiroida ihmisiä lähtemään kissansa kanssa ulos! Dali the adventure cat on monien asioiden summa

(2) Kommentit

 1. […] IG Kissoille myrkyllisiä kasveja Löydä sivustot mistä ostaa kissan aitauksia tai välineitä niihin Tags: kissan […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *