kissan kanssa ulkoilu

Sfinxien ja Cornish rexien ulkoilun huomioiminen

Sfinxien ja Cornish rexien ulkoilun huomioiminen

Sfinxien ja Cornish rexien ulkoilun huomioiminen vaatii enemmän kuin ns. normi kissan. Tämän päiväinen artikkeli kertoo näiden rotujen vaatimuksista. Karvattomuus ja lyhyt karvaisuus tuovat mukanaan eri asioita mitä ottaa huomioon, niin auringon kuin lämpötilan takia. Sfinxien ja Cornish rexien ulkoilun huomioiminen ovat asioita mistä meille kertoo tällä kertaa ihanan crx_essentialspectacle kissa porukan omistaja.

Ulkoilu Sfinxin ja Cornish Rexin kanssa

Sfinxien ja Cornish rexien ulkoilun huomioiminen


Sfinxit ja Cornish rexit ovat molemmat luonteeltaan ihanan raivostuttavia, kaikessa mukana olevia apinaninjamutantteja. Molemmat rodut vaativat omistajaltaan paljon aikaa, reilusti aktivointia ja aimo annoksen kärsivällisyyttä. Valjaissa ulkoilu on erinomainen tapa tuoda sisältöä näiden aktiivisten kissojen elämään.


Esittely

Sfinxien ja Cornish rexien ulkoilun huomioiminen


Meillä on kolme kissaa, joiden kanssa ulkoilemme keväästä syksyyn vähintään muutamana päivänä viikosta.

Severi ja Selma ovat kaksivuotiaita Cornish rexejä, Saimi on vajaa vuoden ikäinen Sfinx. Saimin nuoren iän vuoksi olemme aloittaneet vasta keväällä valjaisiin totuttelun sekä ulkoilun harjoittelun, kun taas Severi ja Selma ovat kokeneempia konkareita. Asumme kaupungissa, joten kissat viedään kuljetusrepussa valjastelukohteeseen turvallisuuden vuoksi. Kissat saattavat lähteä yllättäen esimerkiksi linnun perään, tai säikähtää muuta liikennettä. Tällöin kissa saattaa jäädä auton alle tai voi vaarantaa muuten liikenneturvallisuutta. Kuljetusrepun käyttö tuo oman lisänsä ulkoilun opetteluun, mutta avaa samalla uusia mahdollisuuksia.


Ulkoiluun totuttelu

Sfinxien ja Cornish rexien ulkoilun huomioiminen


Kissat ovat yksilöitä ja tottuvat ulkoiluun eri tahdissa. Totutteluun vaikuttaa kaikki mahdollinen; kissan ikä ja tausta, onko tottunut ihmisiin, koiriin, muihin eläimiin, ulkoiluun ylipäätään. Jokaiselle kissalle voi sopia hieman erilainen tapa opetella ulkoilua. Tärkeintä ulkoilun opettelussa kaikkien kissojen kohdalla on luoda ulkoilusta positiivinen kokemus ja totutella ulkoiluun vähän kerrallaan.


Severi muutti meille toukokuussa 2018 ja ulkoili ensimmäistä kertaa asuttuaan meillä viikon. Minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta kissojen ulkoilutuksesta, joten ulkoilusta innostuneena mentiin suoraan asiaan sen enempää ihmettelemättä. Severi kulki kanssani ensimmäisenä kesänä monessa paikassa, ja onkin rohkea ulkoilija. Jälkikäteen ajateltuna ulkoiluun olisi kannattanut totutella enemmän askel kerrallaan, mutta Severin rohkean luonteen vuoksi tämäkin keino on toiminut mainiosti. Selman ja Saimin kanssa olen pyrkinyt rauhallisempaan tapaan opetella ulkoilua. Ensin totutellaan valjaisiin sisällä palkiten ja leikkien kissan kanssa, jotta valjaat yhdistetään mukaviin asioihin.

Tämän jälkeen sama juttu toistuu kuljetusrepun kanssa; repussa olemisesta palkitaan. Kuljetusreput ja laukut on meillä kotona näkyvillä ja toimivat myös kissojen nukkumapaikkoina. Kun kuljetusreppuun on totuttu sisällä, olen lähtenyt kissojen kanssa tekemään ensin lyhyen kävelymatkan repussa. Tästä on jatkettu eteenpäin niin, että repusta pääsee ulkoilemaan (kissan niin halutessa) joksikin aikaa, alkuun lyhyempiä aikoja ja pikkuhiljaa pidempiä aikoja kissan rohkeuden ja varmuuden kasvaessa. Tärkeää on palkita kissaa jokaisessa vaiheessa (myös ulkoa kotiuduttaessa!) ja luoda positiivinen mielikuva ulkoiluun.


Erityispiirteet ulkoilussa

Sfinxien ja Cornish rexien ulkoilun huomioiminen


Sfinxien ja Cornish rexien ulkoilutuksessa tärkeää on huomioida lämpötila. Cornish rexeiltä puuttuu väli- ja päällyskarva, ja ne ovat Sfinxien tavoin herkempiä kylmälle kun ”tavalliset” kissat. Hyvänä ohjenuorana voisi pitää, että kissat voivat ulkoilla pelkillä valjailla, kun itse tarkenee ulkona T-paidalla. Jos tarvitset takkia/pitkähihaista, silloin kissakin tarvitsee.
Viileämmällä säällä ulkoilut tapahtuvat meidän kissoillamme hupparit päällä. Valjastelu pidetään lyhyempänä, ja tunnustelen välillä kissojen korvien ja tassujen lämpötilaa. En ole ulkoiluttanut kissoja alle +10 asteen lämpötiloissa (repun kanssa kulkemiseen menisi jo liian pitkä aika). Viileällä ilmalla ulkoilu tapahtuu meidän kissoillamme ainoastaan lasitetulla parvekkeella kissojen ehdoilla, eli sisälle pääsee heti kun tulee liian kylmä. Omakotitalon/rivitalon pihalla lyhyt valjastelu viileämmässä ilmassa onnistuisi paremmin.


Lämpötilan lisäksi toinen huomionarvoinen asia on auringolta suojautuminen. Cornish rexeillä ohut turkki suojaa auringolta, mutta korvat saattavat palaa. Koska itselläni ei ole pitkää kokemusta Sfinxeistä, kysyin asiasta sijoituskissamme Saimin (Wanadoo Rosana) kasvattajalta Laura Ikolalta. Lauran mukaan tummat Sfinxit lähinnä ruskettuvat auringossa eivätkä tarvitse niin paljon suojaa auringolta, kun taas vaaleammat Sfinxit palavat herkemmin. Aurinkorasvan käyttöä kannattaa harkita tarkkaan, koska kissat nuolevat ihoa (ellei ole 100% tietoa turvallisuudesta kissoille). Suosisin ennemmin ihon suojaamista vaatteilla ja mahdollisuuksien mukaan rajoittaisin ulkoilua aamu- ja ilta-aikaan.


Lopuksi


Kiitos, kun jaksoit lukea tekstin Toivottavasti kirjoituksestani oli hyötyä muille Cornish Rexien tai Sfinxien omistajille. Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin kissojen kanssa tapahtuvasta ulkoilusta. Löydymme instagramista @crx_essentialspectacle


Dali the adventure cat

Dali the adventure cat kaikki mitä kissasi tarvitsee.
Haluamme jakaa seikkailu kissojen ilosanomaa, sekä tarjota tietoa tärkeistä sivustoista. Haluamme pyrkiä jakamaan tietoa miten edetä kissasi kanssa seikkailijaksi, auttaa kissoihin liittyvissä kysymyksissä, sekä haluamme inspiroida ihmisiä lähtemään kissansa kanssa ulos! Dali the adventure cat on monien asioiden summa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *