kissan kanssa ulkoilu

Kissan valjaat, miten valita oikeanlaiset?

kissan valjaat

Kissa sivustoilla käy aika-ajoin kuhina siitä, minkä merkin kissan valjaat ovat parhaita tai on paljon ihmisiä, jotka hakevat tietoa paremmista kissojen valjaista. Dali päättikin tehdä koosteen näiden perusteella suosituimmista kissan valjaista, jotka ovatkin usein koirien osastolta ostettuja.  

Kuitenkin on hyvä ottaa huomioon, että jokainen kissa on ruumiinrakenteeltaan erilainen. Sekä kun toiset rimpuilevat itsensä irti kuin Houdini, eivät toiset taas tunnu yrittävän karkuun millään. Saattaa olla hyvä alkuun ostaa karkaus varmimmat valjaat ja totutella itsekin siihen, miten kissa käyttäytyy ulkona valjaissa. Valjaita on myös aina hyvä sovittaa ennen lopullista ostopäätöstä, niin että kissa kävelee ne päällä. Koska, ilman että näkee miten kissa kävelee, ei voi olla täysin varma niiden istuvuudesta.

Dali myös suosii reppuun opettelua, koska siitä usein syntyy monelle kissalle niin sanottu pako paikka ja sinne halutaan kun pelottaa. ulkoilussa onkin tärkeää olla valppaana itsekin ja oppia miten oma kissa käyttäytyy missäkin tilanteessa. Etenkin pentuvaiheessa pystyy vaikuttamaan kissan stressi tasoon sosiaalistamalla, sekä totuttamalla asioihin ja näin siihen paljonko eri asiat pelottavat.

Mitä muuta on hyvä ottaa huomioon kissan valjaita valitessa?

Hyvät valjaat tukevat kuitenkin myös rintakehää. Toisaalta valjaisiin voi lisätä myös kaulapannan joka on kiinni myös hihnassa, jolloin se lisää varmistusta karkaamisen pelkoon. Selän pituuden tarvitsee olla myös sopiva, niin että se ei hankaa kissan etujalkoihin ja mahdollistaa hyvän liikkuvuuden.

On myös hyvä ottaa tietysti huomioon että vaikka valjaat olisivat hyvät, on monia muita tapoja päästä karkuun. Hihna voi livetä kädestä, kun kissa pelästyy. Etenkin Flexin ongelmana on se, että jos se lipeää kädestä, pelästyy kissa perässä sinkoavaa Flexiä ja ongelmia voi näin sattua. Itse huomasin tämän ongelman Dalin ollessa pieni ja kerran Flexi karkasikin kädestä. Onneksi kissa saatiin alkumetreillä paniikissa kiinni ja huomasin Flexin itselleni surimman ongelman; Pieni Flexin käden pidike on suunniteltu hyvin pieneen käteen, eikä siitä saa kunnon otetta. Tämä soveltuu varmaankin parhaiten lapsen käteen? Mutta kun ostin isomman ja paremmalla otteella olevan Flexin, josta sain hyvän otteen, ongélmaa ei ole vuosiin tullut. Mutta tietysti niissä on aina vaaransa.

Useat kissan valjaat löytyvät koirien osastolta.

Useat ihmisten suosimat kissojen valjaat ovat oikeastaan koirien valjaita, mutta listassa on kahdet kissoille tarkoitetut valjaat ja ensimmäiset karkausvarmat ovatkin kissojen osastolta.

Nämä taitavat olla karkaus varmimmat kissan valjaat, tai ainakin tämän tyyliset valjaat varmistavat eniten kaulaosuutta. Koska jos kaulaosaa ei saa kiristettyä, pääsee taitavin Houdini niistä useimmiten irti. Kissa mahtuu pääsääntöisesti kaikista koloista joista sen pää mahtuu. Joten se myös pystyy karkaamaan kaikista valjaista, mitkä ovat sen päätä isommat. Huomiota kannattaa kiinnittää myös valjaiden kiristykseen, koska kaulaosa tulee välillä kiristettyä liian löysälle. Melko hyvä mitta on, että yksi sormi mahtuu kaulan ja valjaan väliin. Mitoitus kannattaa varmistaa vielä silloin kun kissa liikkuu, koska kaula on paksumpi istuessa. Toisaalta rintakehän kiristys ei taas saa olla liian tiukka ettei se ahdista.

Vänttisiltä taas löytyy oma joukkonsa vannoutuneita valjaan käyttäjiä, jotka tehdään kissalle mittatilaustyönä. Nämä eivät ole missään nimessä karkaus varmat ja suositellaankin vain hyvin kissansa tunteville ihmisille, joiden pantterit eivät yritä helposti karkuun ja ovat tottuneet hälinään yms. jolloin paniikki tilanteita ei paljon synny.

Puppian valjaita suositaan myös melko paljon ja eivät ole myöskään karkausvarmat. Monet rakastavat niiden keveyttä ja rintakehän leveää osaa ja kokevat niiden istuvan hyvin kissalleen.

Rukkan valjaat ajavat samaa asiaa melko paljon kuin edelliset Puppian valjaat.

Sitten on toisen tyyppisiä valjaita, kuten linkin valjaat, jotka peittävät kissan ruumiista isomman osan. Näiden puettavuus on helppo ja saattavat osalle kissoista tuntua hyvältä. Mutta osalle sen pakkopaitamainen olemus saattaa estää hieman kissan luonnollisen liikkeen jaloissa ja ärsyttää.

Nämä valjaat löytyvät Dalilta. Eivät ole karkaus varmat myöskään ja tälle, sekä jokaiselle aiemmalle suositellaan hyvää kokemusta ulkoilusta. Monet muut valjaat, kuten Rukka ja Puppia, ovat liian lyhytselkäisille eläimille suunniteltuja, eivätkä sovellu välttämättä kookkaille kissoille. Dali on niin sanottua normaalia maatiaista korkeampi ja pidempi, jolloin selkäosan osuus vaati pidempää osaa. Muut valjaat hinkkasivat etujalkoja ja estivät luonnollisen kävelyn. Nämä on suunniteltu hieman isommille ”pienille koirille”, jolloin mitoitus toimi täydellisesti meillä.

Monia muitakin valjaita on varmasti suosiossa ja jokaisella merkillä on omat hyvät ja huonot puolensa. Sovittamalla, ulkoilemalla ja oman kissansa tuntien, löydät parhaiten omaan ulkoiluunne sopivat valjaat. Ja kun se on tehty, onkin mahtavaa päästä ulkoilemaan ja nauttimaan luonnon omista virikkeistä!

Dali the adventure cat

Dali the adventure cat kaikki mitä kissasi tarvitsee.
Haluamme jakaa seikkailu kissojen ilosanomaa, sekä tarjota tietoa tärkeistä sivustoista. Haluamme pyrkiä jakamaan tietoa miten edetä kissasi kanssa seikkailijaksi, auttaa kissoihin liittyvissä kysymyksissä, sekä haluamme inspiroida ihmisiä lähtemään kissansa kanssa ulos! Dali the adventure cat on monien asioiden summa

(1) Kommentti

  1. […] Dalin seikkailuja Instagramissa Tietoa valjaista […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *