kissan kouluttaminen

Kissa agility

Kissa agility

Kissa agility on hauskaa ajanvietettä niin omistajalle kuin kissallekin. Se ei vaadi kisaamista, joten esteet voivat olla koirien agilityesteitä tai vaikka itse vapaalla kädellä väsättyjä luomuksia. Kissa agility on kuitenkin laji, jonka suosio on kasvussa ja sen suosiota kasvattavat ihmiset jota usein ovat siihen ajautuneet sattumalta. Tai kuten tässä tapauksessa, koira ihmisen agility kokemusten myötä ja kouluttajan taustalla.

Kissa agility on myös laji missä on mahdollisuus kisata, mutta harjoittelu radat ovat vähissä. Joten kotoa on löydyttävä harjoitus ratoja. Agilitykissat.com järjestää talkoina, mahdollisuuksien mukaan, vapaamuotoisia treeni tilaisuuksia. Paikkakunnat vaihtelevat sen mukaan, mistä vapaaehtoisia löytyy.

Nostetaan siis kissa agilityn sanomaa ja annetaan tällä kertaa ääni ihanalle Maijalle, joka on ”Team nauraen menee” yrityksen omistaja ja eläinkouluttaja:

Jackson – Kissa agilityn uusi tulokas

Olimme puolisoni kanssa puhuneet kissan ottamisesta jo pitkään hattarantuntuisena unelmana. Puolisoni on aina ollut enemmän kissaihminen, ja vuosien mittaan sopeutunut elämään yhdessä kolmen aktiivisen koiran kanssa, sillä itse olen loppujen lopuksi ollut aina pesunkestävä koiramuija, nuoruuden kissakokemuksesta huolimatta. Toteuttaessani lapsuudenaikaista unelmaani opiskellessani eläintenkouluttajan ammattitutkintoa mietin mielessäni, miten mukavaa olisi opittuja taitoja harjoittaa koirien ja hevosten lisäksi kissojen kanssa. Liekö kohtalon sanelemaa, kun juuri silloin ystäväni kertoi kissapesueesta, joka syntyi seinäjokelaiseen sikalaan. Siellä emonsa suojista kurkisteli pieni, pitkäkarvainen, tomera kollipoika, joka valloitti sydämemme. Me annoimme kodin tälle oranssille koltiaiselle emmekä voineet aavistaakaan, millaisen kultakimpaleen saisimme perheeseemme.

Koira ihmisestä kissa ihminen

Kissalle hyvin samanlainen koulutus kuin koiranpennulle

Jackson on aina ollut sosiaalinen ja rohkea kissa. Se on kastroitu ja iältään vähän päälle vuoden. Rauhallisesti se tottui koiriin ja koirat ottivat sen mukaan porukkaansa. Päätin jo ennen kissan saapumista, että se saisi hyvin samanlaisen ”koulutuksen” arkeen kuin koiranpentukin: joutuihan sekin elämään ihmisten sanelemassa yhteiskunnassa, joka ei aina ole kaikista loogisin eläimen kannalta katsottuna. Ehdollistin kissanpennun naksuttimeen jo varhain niin, että tarjoilin sinne aterian omista käsistäni naksautuksien saattelemana. Jackson oppi ihmisen käsittelyyn, kosketukseen, kopelointiin. Se sai turvapaikakseen ja pesäkseen kantolaukun, johon sille tarjoiltiin ruokaa tai esiteltiin uusia leluja. Olikin helppo totuttaa kissaa laukun sulkemiseen, nostamiseen ja liikuttelemiseen. Kun Jackson mielsi korin paikaksi, jossa ei koskaan tapahdu mitään pahaa. Jacksonia sosiaalistettiin eläintarvikeliikkeissä, sukulaisten luona kylässä ja ystävien luona ja joskus autolla ajeltiin päämäärättömästi ihan vain totuttelun vuoksi.

Kissan koulutus

Kissa agility koulutusta

Harrastan ja koulutan aktiivisesti koirien kanssa agilitya. Oli helppo lähteä opettamaan agilityn alkeita kissalle siirtämällä naksuttimen toiminto kosketuskeppiin, jolla pystyn ohjailemaan kissan liikkumista. Nenällä kosketus on kissalle luonnollista ja kun Jackson koskettaa kepin päätä, se saa naksautuksen ja palkkion. Näin lähdin viemään kissaa eteenpäin yli matalien esteiden, kiipeilyjen ja pujotteluiden. Harjoitukset koiran harjoituksiin nähden ovat hyvin lyhyitä. Kissan miellyttämisenhalu on usein olematon ja se työskentelee hyödykkeen, palkkion toivossa. Ruoka-ajat helpottavat koulutuksien ajoittamista, sillä nälkäinen kissa työskentelee mieluusti ruokansa eteen, kun vatsansa täyteen saanut kissa haluaa mieluummin päiväunille. Toistoja tehdään kissan mielenkiinnon mukaan noin viisi kappaletta, jonka jälkeen hengähdetään, silitellään ja valmistaudutaan uuteen sessioon. Sessioita on kissan päivästä riippuen 1–4.

Kissa agility ei ole kilpailulaji, eikä siitä voi järjestää valmennustilaisuuksia. Ainakaan vielä! Se on kuitenkin mitä etevin tapa aktivoida kissaa ja tarjota sille uudenlaista arkiliikuntaa. Agility on yllättävän fyysistä, kun kissa pääsee sisälle touhuun ja vauhti nousee. Kaikista suurinta kulutusta se tarjoilee kuitenkin aivoille. Niinä päivinä, kun Jackson on touhuillut koulutuksien parissa, se nukkuu hyvinkin sikeästi verrattuna päiviin, kun aivotyöskentelyä on vähemmän.

Onnellinen kissa

Kissan palkitseminen kissa agilityssa

Kissan palkitseminen on helppoa – kunhan testaa, mistä kissa pitää. Kissa on tehokas saalistaja ja usein innokkaimman suorituksen saa lelulla houkuttelemalla. Vauhti kuitenkin estää ajattelun ja tuumimista vaativissa tehtävissä otetaan käyttöön ruoka. Aiemmin mainitsinkin, että koulutus tuokioiden sijoittelu on helpompaa, kun kissalla on ruoka-ajat. Jatkuvasti esillä oleva ruoka tekee kissasta hieman passiivisen, sillä sen ei tarvitse kuluttaa fyysistä voimaa tai ajattelua ruokaa ansaitakseen.  Jackson palkkautuu mainiosti molemmilla tavoilla, leikillä ja ruoalla, ja valikoin palkkausvälineen tehtävän mukaan. Kun haluan nopeita suorituksia, otan esille lempilelun, pitkän narun päässä olevan sulkaviritelmän. Ajattelua vaativissa tehtävissä, joissa käytän kosketuskeppiä tai naksutinta, on palkitsemisvälineenä ruoka. Jackson on varsin kaikkiruokainen kissa, jonka ruokavalio täyttyy raakaruoasta, märkäruoasta sekä korkealaatuisesta kuivaruoasta (lähinnä aktivointiin tai kiireen sattuessa) ja parhaat palkitsemisherkut ovat olleet kalakeksit, kuivaliha tai koirien raksut – jälkimmäinen on huvittanut monta kertaa, mutta maistuuhan koirallekin parhaiten yleensä kissojen ruoka.

Kissa agility

Jackson on näyttänyt, että kissa on erittäin oppivainen ja luontaisesti hyvin utelias laji, jonka energisyyden ja saalistusvietin voi kanavoida moniin asioihin oikeilla palkitsemisvälineillä. Kun muistaa, että maltti on valttia, pilkkoo koulutukset tarpeeksi lyhyisiin tehtäviin ja muistaa tehdä toistoja usein, kissa on mitä mainioin kaveri kaikenlaiseen puuhasteluun.

Dali the adventure cat

Dali the adventure cat kaikki mitä kissasi tarvitsee.
Haluamme jakaa seikkailu kissojen ilosanomaa, sekä tarjota tietoa tärkeistä sivustoista. Haluamme pyrkiä jakamaan tietoa miten edetä kissasi kanssa seikkailijaksi, auttaa kissoihin liittyvissä kysymyksissä, sekä haluamme inspiroida ihmisiä lähtemään kissansa kanssa ulos! Dali the adventure cat on monien asioiden summa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *